Miliardový podvod H-System míří opět k soudu

Adam Junek
8. 8. 2008 7:45
Po dvou letech budou souzeni Smetkovi spolupracovníci

Praha - Jsou to již téměř dva roky, co tvůrce miliardového podvodu H-System Petr Smetka obývá vězeňskou celu. A bezmála na výročí jeho vsazení do vazby se podvod se snem o levném bydlení opět ocitne před soudem.

Za podvod, zpronevěru či porušení povinností při správě cizího majetku stanou druhý zářijový den před soudcem pražského městského soudu Kamilem Kydalkou Smetkovi spolupracovníci: Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma. A další tři týdny se tam budou "scházet" denně.

Informace deníku Aktuálně.cz potvrdil mluvčí soudu Petr Kulawiak.

Klienti mají mstu, ne peníze

Sám Smetka byl před více než dvěma lety odsouzen Vrchním soudem ke dvanáctiletému, tedy maximálnímu trestu odnětí svobody za podvod. Stejný soud vrátil Vítka, Eliáše a Tůmu zpět před nižší instanci, která jim předtím vyměřila každému devět a půl roku.

Městský soud původně dospěl k závěru, že celý plán na dostupné bydlení pod značkou H-System byl od začátku podvod. Senát konstatoval, že manažeři společnosti vědomě oklamali tisícovku klientů, protože z jejich peněz financovali místo bytů zcela jiné projekty: například loterii či trh s cennými papíry. Nadto lidem zatajili, že pozemky určené pro jejich domky jsou zastavené ve prospěch Komerční banky.

Drtivá většina klientů H-Systemu dodnes nebydlí. Kam přesně zmizela jejich miliarda, původní soud nevypátral.

Oklamaní lidé tak dosud mají vlastně jen svou "mstu": Smetka je ještě na dlouho za mřížemi. Ani po dalších dvou letech se jim nedostalo odškodného.

Vyšetřování běží dál

Důležitý je pak pro ně druhý proces vedený proti Smetkovi a také bankéřům, kteří působili v Komerční bance. Pokud soud rozhodne, že šlo o úvěrový podvod, budou klienti prvními na řadě při uspokojování jejich nároků. V opačném případě to bude držitel pohledávky, kterou Komerční banka vyvedla do dnes již neexistující České konsolidační agentury.

Ve spletité kauze je pak ještě další neznámá. A sice to, jak dopadne vyšetřování podezřelé aukce části Smetkova majetku v Rabyni. Ten exekutor prodal, ač byl obstaven.

Benešovské státní zastupitelství původně kauzu, která "zavání" opět podvodem, odložilo. Po intervencích vyšších instancí se však vyšetřování obnovilo a výsledky se čekají v nejbližší době.

 

Právě se děje

Další zprávy