Nový byt tvůrce H-Systemu: cela, Pankrác

Adam Junek
30. 12. 2006 12:00
Praha - První Vánoce za mřížemi strávil Petr Smetka, zakladatel ambiciózního plánu na dostupné bydlení. A klienti H-Systemu se svých peněz nedočkali.

Štědrovečerní večeři si bývalý podnikatel "užil" v pankrácké vazební věznice. Právě tam byl Smetka v září na příkaz soudu převezen. Původně měl dvanáctiletý trest, který mu letos v červnu potvrdil odvolací soud, nastoupit až později.

Peníze pro Švýcary

Soudce Kamil Kydalka však usoudil, že se Smetka na svobodě "nechoval řádně". Z informací, které se objevily v tisku a které soud měl od státního zastupitelství, vyplynulo podezření, že se Smetka snaží dostat k majetku, který mu žalobce obstavil kvůli odškodnění klientů H-Systemu.

Šance podvedených klientů, kteří v H-Systemu přišli celkem o bezmála miliardu korun, na odškodnění jsou stále menší. Nejcennější Smetkův majetek byl loni vydražen, a to přesto, že jej nechal obstavit státní zástupce. Za pozemky v Rabyni u Slapské přehrady zaplatil kupec 29 milionů korun.

Ty jsou nyní opět obstaveny státním zástupcem a čekají na tak zvaný rozvrh tedy rozdělení mezi věřitele. Ale jen ty, kteří se přihlásili před dražbou.

Výtěžek tak má připadnout firmě Artex Trade Company Ltd. se sídlem ve Švýcarsku. Společnost už jako druhá v řadě koupila údajný starý Smetkův dluh, který i s úroky dosáhl 22 milionů korun vůči společnosti Intermadera. Tuto firmu kdysi zakládala Smetkova právnička Alena Benešová.

"O dražbě jsme nevěděli. Požádala jsem proto soud, abychom se rozvrhu mohli účastnit," řekla deníku Aktuálně.cz právnička části klientů Hana Marvanová. Soud však před několika dny její žádost zamítl. "Podala jsem odvolání, ale obávám se, aby mezitím nebyly peníze rozděleny," dodala Marvanová.

V krajním případě chce podat žalobu i na stát.

Obviněný, neobviněný...

Exekutor Daniel Týč byl obviněn za to, že pozemky vydražil. Nicméně v polovině prosince státní zástupce Stanislav Novák obvinění stáhl. Podle něj nejsou pro stíhání exekutora důvody.

Protikorupční služba bude ale v prověřování podezřelého převodu majetku nadále pokračovat. Pokud zjistí skutečnosti nasvědčující tomu, že by některá jiná osoba spáchala trestný čin, bude zahájeno její trestní stíhání, konstatoval Novák.

Protikorupční jednotka ale podle zjištění deníku Aktuálně.cz o zastavení stíhání Týče neví. "Oficiálně jsme nic takového nedostali," potvrdila mluvčí útvaru Alena Vokráčková.

"Prověřím to a když tak jim to ještě pošlu," sdělil Aktuálně.cz Novák.

Projekt H-Systemu se rozjel v roce 1994, sliboval byty a domky na okraji Prahy za polovinu běžné ceny. Bylo to postaveno na principu hry letadlo. Tedy první klienti měli přispět těm, co naskočili do systému později. V roce 1997 však bydlelo pouze čtyřicet z tisíce klientů.

Zakladatel H-Systemu Smetka u soudu
Zakladatel H-Systemu Smetka u soudu | Foto: Ondřej Besperát

H-System se topil v dluzích a jeho pozemky byly zastaveny u bank.

V roce 1999 byl obviněn šéf projektu Smetka z podvodu, zpronevěry a poškození věřitele. Později bylo obviněno dalších pět lidí. H-System připravil klienty o miliardu korun. Jen od Komerční banky pak odčerpaly firmy napojené na Smetkovo impérium další miliardu.

Nic jsem neukradl

Smetka doposud tvrdí, že nikomu nic neukradl, ale s vězením byl smířený. "Nestěžuji si. Štve mně, kolik tragédií jsem způsobil a vědomí, že se to nemuselo stát. Ztráta majetku mi nevadí," řekl před časem Smetka. "Žádné peníze od klientů nebo z úvěrů jsem nepoužil pro sebe. Všechno šlo do dalších projektů. Neukradl jsem nic."

A kde jsou peníze? Soudce Kamil Kydalka měl při vynesení verdiktů nad Smetkou a jeho spolupracovníky zcela jasno: "To vědí jen obžalovaní."

Samotný soudní proces ukázal, že miliarda vybraná v hotovosti od klientů H-Systemu byla z pokladny společnosti převedena na další firmy, které ovládal Smetka nebo jím nastrčení lidé, jež chodu firem nerozuměli.

"Smetka záměrně vytvořil nepřehledný konglomerát firem, s nepřehledným tokem peněz," zdůraznil soudce. "Platil tím své další různé aktivity či dluhy. Ale vůbec se nedá jednoznačně říci, jaká částka šla na tu kterou konkrétní věc."

Také oklamaní klienti se zdráhají uvěřit verzi, že Smetkovi nic nezbylo. Kdyby mu žádné peníze nezůstaly, musel by být úplný pitomec. Tomu odmítám věřit, protože hloupý určitě nebyl, svěřila se loni Jitka Drunecká Hospodářským novinám.

 

Právě se děje

Další zprávy