Prodat obstavený majetek je v pořádku, řekla policie

Adam Junek, Sabina Slonková
13. 9. 2007 15:00
Odložila případ prodeje majetku tvůrce H-Systemu

Praha Státní zástupce lukrativní majetek obstavil. Exekutor jej přesto prodal. Trestný čin spáchán nebyl, zjistila policie svým pátráním.

Tak dopadl příběh dražby pozemků v Rabyni u Slapské přehrady, které patřily tvůrci miliardového podvodu H-System Petru Smetkovi. Loni soudce Kamil Kydalka poslal Smetku za podvod na 12 let do vězení.

Klienti ale své peníze neuvidí. Nepřihlásili se totiž včas k rozdělování výnosu z dražby, protože o ní nevěděli a nečekali, že by se obstavený majetek mohl prodávat.

Trestné to není

"Případ byl odložen, protože nebyl zjištěn trestný čin. Ale rozhodnutí nenabylo ještě právní účinnosti, tudíž majetek je ještě zastaven," potvrdila informace deníku Aktuálně.cz Alena Vokráčková z protikorupční jednotky. Toto rozhodnutí odeslali státnímu zástupci Stanislavu Novákovi, který případ dozoruje.

Ten sám ještě před Vánocemi zrušil konkrétní obvinění na exekutora Daniela Týče, protikorupční policie tak vyšetřovala pouze, zda byl vůbec někým spáchán trestný čin.

"Je to lumpárna, ale podle zákona ji nejde potrestat," uvedl pro Aktuálně.cz zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Kauza H-System

  • Nový byt tvůrce H-Systemu: cela, Pankrác
  • Šéf H-Systemu Smetka je za mřížemi
  • Klienti H-Systemu mají "mstu". Ne peníze
  • Smetka z H-Systemu dostal 12 let
  • Miliardový tunel H-System opět u soudu

Za pozemky u Slapské přehrady v Rabyni zaplatil kupec 29 milionů korun.

Výtěžek má připadnout firmě Artex Trade Company Ltd. se sídlem ve Švýcarsku. Společnost už jako druhá v řadě koupila údajný starý Smetkův dluh, který i s úroky dosáhl 22 milionů korun.

Půjde případ k Vesecké?

Policie přitom disponuje důkazy, že Smetka již nebyl dlužníkem, a tudíž dražba neměla vůbec proběhnout.

SOUVISLOSTI:
Státu hrozí, že za H-System zaplatí miliony

"Považuji nadále za nepřijatelné a nezákonné, aby obstavený majetek pro náhradu škody v trestním řízení byl za součinnosti státních orgánů v občanskoprávním řízení vydražen a vyveden, a byla tak zmařena možnost poškozených klientů dosáhnout odškodného," reagovala na nejnovější informace právnička Hana Marvanová, která část klientů H-System zastupuje.

"Podávám žádost na Nejvyšší státní zastupitelství, aby prověřili postup při vyšetřování a znovu jej otevřeli a zároveň, aby případ dozorovalo Vrchní státní zastupitelství, kde byla řešena celá kauza H-System a tento případ s ním přímo souvisí," řekla Marvanová.

 

Právě se děje

Další zprávy