Miliardový tunel H-System opět u soudu

Sabina Slonková
15. 5. 2006 11:30
Praha - Po více než dvou letech soudy znovu začaly řešit kauzu H-System: ambiciózní plán na dostupné bydlení, v němž tisícovka klientů utopila rekordní miliardu korun. Uvnitř: ANKETA
Střechu nad hlavou sliboval H-System svým klientům - za své miliony ji má ale jen zlomek z nich
Střechu nad hlavou sliboval H-System svým klientům - za své miliony ji má ale jen zlomek z nich | Foto: repro z věstníku Klubu za starou Prahu

Na lavici obžalovaných usedne autor projektu Petr Smetka, kterého soud původně poslal na dvanáct let do vězení. Tři jeho spolupracovníci Jaroslav Vítek, Ladislav Tůma a Jaroslav Eliáš od soudu odešli s devítiapůlletým trestem vězení.

Všichni čtyři ale vinu odmítají a jejich odvolání právě dnes začal projednávat soud.

Petr Smetka nicméně už roky tvrdí, že ho představa vězení nijak neděsí. "Už je mi to jedno, nemám před sebou žádnou budoucnost. A vězení je to poslední, co by mě strašilo," řekl před časem.

Původní verdikt: Byl to podvod

Městský soud původně dospěl k závěru, že celý plán na dostupné bydlení pod značkou H-System byl od začátku podvod. Senát konstatoval, že manažeři společnosti vědomě oklamali klienty, protože z jejich peněz financovali místo bytů zcela jiné projekty: například loterii či trh s cennými papáry. Nadto lidem zatajili, že pozemky určené pro jejich domky jsou zastavené ve prospěch Komerční banky.

"Byl to od začátku podvod. Šli do toho s tím, že se nic stavět nebude, a aby se na to nepřišlo, maskovali to několika stavbami," zdůvodnil původní rozsudek soudce Kamil Kydalka.

Soudní maratón, který trval šestnáct měsíců, případ zmapoval do posledního detailu. Záhy po zahájení procesu bylo zřejmé, že soud o vině manažerů nepochyboval. Nakonec dokonce ještě o půl roku zpřísnil tresty, které původně žádal žalobce.

"Nestěžuji si. Štve mě, kolik tragédií jsem způsobil a vědomí, že se to nemuselo stát. Ztráta majetku mi nevadí," řekl před časem Smetka. "Žádné peníze od klientů nebo z úvěrů jsem nepoužil pro sebe. Všechno šlo do dalších projektů. Neukradl jsem nic."

Soud odkryl i politické vazby

Tresty za H-System přišly až šest let po krachu společnosti. Policie se původně celým případem vůbec nechtěla zabývat s argumentem, že nešlo o trestný čin.

Poškození klienti si postoj policie dávali do souvislosti zejména s tím, že představitelé firmy měli silné politické vazby. Novináři například vypátrali, že šéf poradců bývalého premiéra Miroslav Šlouf byl dealerem H-Systemu a bral za to plat. Podobné smlouvy měli další lidé z ČSSD.

Politici jiných stran zase propůjčili své tváře na reklamní kampaň, když se H-System rozjížděl. U soudu pak překvapivě zaznělo, že Smetka jednal s exministry Tomášem Kvapilem, Ivanem Kočárníkem a Karlem Dybou.

Kočárníkova žena nadto začala u H-Systemu stavět byt shodou okolností ve stejné době, kdy její muž coby ministr financí posvětil Smetkův plán na provoz burzy cenných papírů. Dokumenty k tomuto konkrétnímu bytu se dodnes nenašly.

Úřady sice roli politiků prověřovaly, podle žalobce Borise Havla se ale nenašel jediný důkaz, který by svědčil o jejich účasti v podvodu na klienty. Havel ale nedávno podotkl, že tváře politiků dodaly Smetkovu projektu důvěryhodnosti: "Drtivá většina svědků mi odpovídala, že H-Systemu bezmezně věřili na základě mediální kampaně a podpory tehdejších poměrně významných politiků. Ale role politiků nebyla taková, aby byl někdo z nich trestně stíhán. To je věc jejich svědomí a k tomu se vyjadřovat nebudu."

Drtivá většina klientů H-Systemu dodnes nebydlí. Kam přesně zmizela jejich miliarda, původní soud nevypátral. "To vědí jen obžalovaní," konstatoval soudce Kamil Kydalka.

 

Právě se děje

Další zprávy