Miliardář Bakala: Chci rozvíjet Respekt

Adam Junek
13. 4. 2008 10:25
Jak, to se mě zatím neptejte, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha Pražskou burzu obohatí brzy uhelné akcie. Ekonomická zpráva týdne je navíc propojena s mediálně známým miliardářem Zdeňkem Bakalou.

Právě jím ovládaná společnost NWR, jíž patří tuzemský těžební gigant OKD, rozšíří skupinku elitních akcií na pražské burze.

Bakala kromě uhlí ale investoval i do médií. Již delší dobu spoluvlastní týdeník Respekt. A má plán své mediální aktivity rozšířit.

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Miliardář Bakala uvede doly na burzu

"Management Respektu má za úkol identifikovat rozvojové projekty," říká uhlobaron v rozhovoru s Aktuálně.cz.

A.cz: Na trhu se šíří spekulace, že jste přijal jako posilu do týmu Respektu Iva Mathého. Máte plány vybudovat kolem Respektu mediální dům například s digitální televizí?

Rozhodně jsem ani pana Mathého, ani nikoho jiného do Respektu nepřijímal. Co se týče růstu společnosti, management Respektu má za úkol identifikovat rozvojové projekty. Ostatně jako každý management každé firmy. Pokud jde ale o konkrétní projekt například v televizním vysílání, tak takovou myšlenkou jsme se nezabývali.

A.cz: Zřejmě vás v poslední době více zaměstnával projekt emise akcií uhelné společnosti. Akcie NWR jste chtěli na burzu uvést už dlouho, emisi jste měli připravenou už ke konci loňského roku. Proč tedy právě nyní?

Na uvedení akcií na burzu jsme pracovali víc než rok. Na konci minulého roku jsme se rozhodli, že emisi ještě nespustíme, protože finanční trhy byly vzhledem ke krizi amerického hypotečního trhu velmi rozkolísané. I když akcie uhelných společností - nebo společností zabývajících se těžbou vůbec - nebyly zasaženy bezmála vůbec.

My jsme však tou dobou také viděli předběžná čísla za rok 2007, a to nám dalo příležitost prokázat velkou schopnost našeho managementu. A s potvrzenými čísly v ruce nyní máme šanci získat více.

A.cz: Je pro tento krok příhodný čas? Respektive, umíte nabídnout investorům příslib růstu, když nemáte konkrétní plán na akvizice, ani nemáte významnou akvizici těsně za sebou?

Nikdy jsem vstup na burzu nespojoval s akvizicemi. Růstový potenciál máme například díky tomu, že máme dva reálné projekty v Polsku. Dalšího růstu výroby bude dosaženo díky nově otvíraným a případně nově koupeným aktivům. Kromě toho je zde růst, který je prostě dán růstem cen naší komodity.

Kromě toho investujeme nemalé prostředky do toho, abychom změnili takzvané zdroje na rezervy. Zdroje jsou uhlí pod zemí, rezervy jsou uhlí, u něhož mám plán, jak ho vytěžit. Díky tomu máme nyní schopnost vytěžit 400 milionů tun uhlí v budoucnosti. A hodláme v tom pokračovat. Tím, jak budeme nakupovat novou technologii, se nám zpřístupní další těžební pole.

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Celý rozhovor o těžebních aktivitách:
Miliardář Bakala: Peníze za akcie proinvestujeme
 

Právě se děje

Další zprávy