Exkluzivně: Rozhovor s miliardářem Bakalou z OKD

Adam Junek
11. 4. 2008 13:00
Uhlobaron: Jsme schopni vytěžit 400 milionů tun uhlí
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Rozhovor -  Na pražskou burzu míří jedna z největších nových emisí akcií. Mezi elitní tituly se zařadí společnost NWR, která vlastní tuzemskou těžební firmu OKD - giganta, který ovládá české černouhelné doly.

"Část získaných prostředků půjde na navýšení kapitálu NWR, a to zejména proto, že velkou investicí bude nový důl v Polsku," říká v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz Zdeněk Bakala, hlavní akcionář společnosti RPG, která stoprocentně NWR vlastní.

Kromě Prahy se budou akcie obchodovat také ve Varšavě a především v Londýně, který pro ně bude hlavním trhem.

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Miliardář Bakala uvede doly na burzu

A.cz: Akcie NWR jste chtěli na burzu uvést už dlouho, emisi jste měli připravenou už ke konci loňského roku. Proč tedy právě nyní?

Na uvedení akcií na burzu jsme pracovali víc než rok. Na konci minulého roku jsme se rozhodli, že emisi ještě nespustíme, protože finanční trhy byly vzhledem ke krizi amerického hypotečního trhu velmi rozkolísané. I když akcie uhelných společností - nebo společností zabývajících se těžbou vůbec - nebyly zasaženy bezmála vůbec.

My jsme však tou dobou také viděli předběžná čísla za rok 2007, a to nám dalo příležitost prokázat velkou schopnost našeho managementu. A s potvrzenými čísly v ruce nyní máme šanci získat více.

A.cz: Je pro tento krok příhodný čas? Respektive, umíte nabídnout investorům příslib růstu, když nemáte konkrétní plán na akvizice, ani nemáte významnou akvizici těsně za sebou?

Nikdy jsem vstup na burzu nespojoval s akvizicemi. Růstový potenciál máme například díky tomu, že máme dva reálné projekty v Polsku. Dalšího růstu výroby bude dosaženo díky nově otvíraným a případně nově koupeným aktivům. Kromě toho je zde růst, který je prostě dán růstem cen naší komodity.

Kromě toho investujeme nemalé prostředky do toho, abychom změnili takzvané zdroje na rezervy. Zdroje jsou uhlí pod zemí, rezervy jsou uhlí, u něhož mám plán, jak ho vytěžit. Díky tomu máme nyní schopnost vytěžit 400 milionů tun uhlí v budoucnosti. A hodláme v tom pokračovat. Tím, jak budeme nakupovat novou technologii, se nám zpřístupní další těžební pole.

Získané peníze půjdou do investic

A.cz: Někteří analytici odhadují hodnotu firmy na šestinásobek jejího zisku před odečtením nákladů a před započítáním vlivu daní, úroků, odpisů a amortizace. (Aktuálně činí tento zisk 350 milionů eur - šestinásobek tedy představuje více než 50 miliard korun.) Kolik peněz si od emise akcií slibujete vy?

Na tuto otázku neumím odpovědět. Je relativně jednoduché si udělat základní rešerši, jak jsou uhelné společnosti ohodnocovány. Neprozradím nic nového, když řeknu, že násobek ukazatele, o němž mluvíte, u uhelných společností osciluje mezi 6krát až 18krát (pro některé čínské společnosti). Nemohu spekulovat, kde na tomto spektru skončí naše emise.

A.cz: Na co použijete získané prostředky?

Společnost RPG je použije na své normální investiční projekty. Investiční strategie je definována tak, že se vyhledávají aktiva takzvané staré ekonomiky (v zásadě těžký průmysl, pozn. red) ve střední a východní Evropě.

Část prostředků půjde na navýšení kapitálu NWR, a to zejména proto, že velkou investicí bude nový důl v Polsku. Pohybuje se to v řádech stamilionů eur a zaměstnání tam najde na tisíc lidí.

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

My bychom ostatně rádi udělali tu emisi větší než předpokládaných 25 až 33 procent, ale tím bychom se vrátili zpět k tomu, že bylo NWR překapitalizováno.

Fúze na obzoru nejsou

A.cz: Se získaným kapitálem jsou možné i výrazné akvizice či fúze. Čeká OKD nebo NWR v nejbližší době větší akce tohoto typu?

OKD žádné akvizice ani fúze nečekají. Případné akvizice by se týkaly polské privatizace těžebních aktiv, nicméně ta se nebude odehrávat teď. Ale v takovém případě by stejně bylo investorem NWR.

A co se týče NWR, je odpověď obdobná.

A.cz: Mluvil jste o polských projektech, které slibujete už delší dobu. Jak jsou daleko?

U dolu v Denbiensku jsme ve fázi, kdy v řádu týdnů má být udělena těžební koncese, což je poslední potřebné povolení. Podobně daleko - možná řekněme o krok pozadu - jsme u druhého projektu, což je důl Morcinek.

 

Právě se děje

Další zprávy