Miliardář Bakala chce podíl ve Fezku Strakonice

Tomáš Fránek
23. 11. 2007 11:25
Firma RPG požádala o souhlas antimonopolní úřad

Brno - Investiční skupina RPG, jejíž spoluvlastníkem je finančník Zdeněk Bakala, chce koupit část strakonického výrobce autotextilií Fezko. Firma poslala žádost o povolení fúze na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

RPG Automotive má podle oznámení koupit podíl ve společnostech Fezko a Fezko servis i v jejich dceřiných firmách.

Ziskové autotextílie

"K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti výroby autotextilií a pronájmu nemovitostí," uvedl úřad v dnes zveřejněném oznámení.

Celá skupina kolem Fezka měla loni tržby nejméně dvě miliardy korun, zatím ji vlastní nizozemská společnost Stark B.V., jež sdružuje evropské a americké investory. Fezko má kolem 500 zaměstnanců.

Vyrábí hlavně potahy, látky pro dveřní výplně a hlavové a loketní opěrky. Loni firma vyprodukovala 5,8 milionu metrů látek.

Většinu z toho odebere mladoboleslavská automobilka Škoda. Fezko má pobočku i na Slovensku, kde svoje výrobky dodává do automobilky Kia. Dcerou strakonické textilky je i společnost Tonak Nový Jičín, která vyrábí klobouky.

Doly v Ostravě

RPG je soukromým investičním holdingem, který se zaměřuje na oblasti těžby uhlí, výroby energie, dopravy a nemovitostí v regionu střední a východní Evropy. Vlastní ho skupina mezinárodních institucionálních a soukromých investorů v čele s Bakalou.

Významným podílníkem RPG je londýnský fond přímých investic Crossroads.

Skupina RPG zahrnuje společnost New World Resources, která je stoprocentním vlastníkem černouhelné těžební společnosti OKD, železničního přepravce OKD Doprava a firmy DPB, jež se specializuje na distribuci metanu. Jen OKD loni vytvořily čistý zisk 3,57 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy