Horníci v OKD dostanou přidáno a 2 koruny na svačiny

vk
20. 12. 2007 13:40
Pokud se OKD bude dařit, slibuje další růst mezd
Horníkům OKD přispěje o 2 koruny víc na svačiny
Horníkům OKD přispěje o 2 koruny víc na svačiny | Foto: www.okd.cz

Ostrava - Sedmiprocentní růst mezd v roce 2008 mohou očekávat horníci i povrchoví pracovníci Ostravsko-karvinských dolů (OKD). Pokud firma dosáhne dobrých hospodářských výsledků, slibuje zaměstnancům ještě další navýšení.

Podle serveru CeskeNoviny.cz oznámila mluvčí společnosti Věra Břeková, že se na tom shodli zástupci odborů a vedení společnosti.

Odboráři původně požadovali dvanáct procent, tedy téměř dvojnásobek. "Je to hodně silný kompromis, ale je to výhodnější než stávka. Ta by byla špatná pro obě strany," řekl odborový předák Miroslav Syrový. Důležitá je podle něj možnost, že mzdy dále porostou, pokud bude firma v příštím roce úspěšná. "Pokud firma splní ekonomické ukazatele, lidé dostanou například při šestiprocentní inflaci přidáno celkem o deset procent," vysvětlil Syrový.

OKD patří k největším zaměstnavatelům na severní Moravě. I proto bývá vyjednávání platových podmínek mezi odboráři a managementem firmy každý rok velmi složité. Kolektivní smlouva je v OKD uzavřena na tři roky, každý rok se upravují jen některé její pasáže. Pro příští rok slíbila společnost například zvýšit příspěvky na hornické svačiny o dvě koruny.

Čtěte také:

Bakalova OKD chce těžit v Polsku

OKD dostala za drahý koks pokutu 416 milionů

 

Právě se děje

Další zprávy