Majiteli Albertu klesly tržby kvůli zavření obchodů

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
3. 3. 2011 10:12
V posledním čtvrtletí nizozemskému řetězci tržby stoupaly ve světě i v Česku

Amsterdam - Rostoucí ceny komodit snížily v posledním čtvrtletí loňského roku zisk nizozemské společnosti Ahold. České dceři klesly tržby za celý rok kvůli uzavření některých prodejen.

Jak majitel české sítě obchodů Albert uvedl, nárůst cen komodit se nepodařilo vyrovnat růstem cen pro zákazníky. Čistý zisk se tedy za poslední tři měsíce loňského roku snížil o 42 procent na 154 milionů eur, tedy v přepočtu 3,7 miliardy korun.

Mírný nárůst tržeb, které poporostly o 2,6 procenta na 6,98 miliardy eur, na vyrovnání vlivu rostoucích cen komodit nestačil. Firma přesto zvýšila dividendu o 26 procent na 0,29 eura za akcii.

V Česku a na Slovensku stouply tržby v posledním čtvrtletí o 2,7 procenta na 428 milionů eur, za celý rok ale řetězec zaznamenal pokles o 3,5 procenta na 1,7 miliardy eur. Důvodem byly změny v síti obchodů - část z nich byla uzavřena, další pak zmenšeny.

Ahold má kolem 2900 obchodů v 11 zemích, největší podíl na jeho tržbách, celkem 60 procent, mají jeho obchody ve Spojených státech.


 

 

Právě se děje

Další zprávy