Sekyra Group prodává některé projekty. Není sám

Hana Vorlíčková
15. 10. 2008 0:20
Orco Group hledá strategického investora pro Bubny
Sekyra Group sídlí u hotelu Hilton v Praze.
Sekyra Group sídlí u hotelu Hilton v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Kvůli finanční krizi a poklesu poptávky na realitním trhu s bydlením přituhuje. Některé developerské společnosti se snaží prodat celé rezidenční projekty, jiné chtějí pro svůj byznys najít silného strategického partnera.

Potvrzuje to například vedení společnosti Skanska Reality. "V současné době registrujeme nabídky jednotlivých menších developerů, kteří nám chtějí prodat své rezidenční projekty," říká Petr Fanta, generální ředitel Skanska Reality.

Prodejem svých aktivit se nezabývají jen malé společnosti. Některé projekty se snaží prodat i jedna z největších developerských skupin v Česku, firma Sekyra Group.

"Přehodnotili jsme efektivitu naší práce na malých rezidenčních projektech a rozhodli se některé z nich prodat, " potvrdil Radek Polák, mluvčí Sekyra Group.

O jaké konkrétní projekty se jedná, ale odmítl uvést. Pouze doplnil, že o ty, které spadaly pod společnost České nemovitosti, tedy pod dceřinou firmu Sekyra Group.

Orco Group hledá silného partnera

Partnery hledá i další realitní gigant Orco Group, který koupil pozemky v Praze-Bubnech. Společnost přitom původně plánovala, že výstavbu na bývalých drážních pozemcích bude investovat sama. Nyní se situace změnila.

Na bývalých pozemcích drážního DEPA v Bubnech má vzniknout moderní čtvrť
Na bývalých pozemcích drážního DEPA v Bubnech má vzniknout moderní čtvrť | Foto: Ludvík Hradilek

"Hledáme strategického partnera pro výstavbu v severovýchodní zóně Bubny," potvrdila pro Aktuálně.cz Petra Šedinová, mluvčí skupiny. V severovýchodní zóně Bubny se počítá především s výstavbou bytů a obchodů.

Důvodem náhlé změny na realitním trhu je prudký pokles poptávky po bydlení. Podle nejnovějších údajů realitních analytiků se zájem lidí o byty propadl meziročně asi o třicet procent. Také banky jsou po vypuknutí finanční krize opatrnější při poskytování úvěrů na výstavbu.

Pro malé společnosti, které se kvůli výstavbě bytů zadlužily u bank, je pokles poptávky kritický. Aby se neocitly na pokraji krachu, musí své podnikatelské aktivity - často i bez zisku - prodat a úvěry bance zaplatit.

Mezi menšími investory je nervozita

"Klesající poptávka, ale i čísla o poklesu stavební výroby vysvětlují, proč mezi menšími investory panuje taková nervozita," říká Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Podle něj by se však příští rok žádná dramata ve stavebnictví odehrávat neměla. "Je jasné, že stavební výroba neporoste tak rychle, jako tomu bylo doposud - ale s jedním procentem na svazu počítáme," uvedl.

Stavebnictví v Česku by se podle něj mělo opřít hlavně o dopravní infrastrukturu. S tím počítají i ve skupině Sekyra Group.

"Naše aktivity chceme posílit právě na poli dopravní infrastruktury. Vypovídá o tom i fakt, že jsme si nově pořídili dceřinou společnost SG Infrastructure," říká Polák.

Čtěte také:
Krize prudce srazila investice do nemovitostí i v Česku
Prodat v Česku byt je problém. Trh se propadl o třetinu

 

Právě se děje

Další zprávy