Lidé si letos protáhnou svátky, není pro ně práce

mah
18. 11. 2008 20:30
Omezení či pozastavení výroby se nejvíce dotkne automobilového průmyslu
Nejisté vyhlídky jsou před zaměstnanci skláren a porcelánek, sektor je v hluboké krizi. Ilustrační snímek
Nejisté vyhlídky jsou před zaměstnanci skláren a porcelánek, sektor je v hluboké krizi. Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Na konci roku bude velká část zaměstnanců tuzemských podniků doma. Vánoční svátky si protáhnou nedobrovolně: Firmy totiž nebudou vyrábět.

U některých firem jde o standardní postup, pro jiné společnosti je to novinka. Na vině je finanční krize.

Omezení výroby se už třeba nyní týká společnosti Škoda Auto a největšího tuzemského výrobce pneumatik firmy Barum Continental, kde lidé nyní nechodí na víkendové směny.

V obou případech klesá poptávka ze strany zákazníků a skladové kapacity jsou plné.

Jeden z mála kroků

Produkci před měsícem zpomalila i další automobilka Tatra Kopřivnice.

"O tom, zda budeme muset zastavit výrobu, se rozhodne během tohoto týdne," řekl Aktuálně.cz tiskový mluvčí společnosti Tatra Kopřivnice Vladimír Bystrov. Jednat se bude o tom, zda omezení výroby je dostačující, případně bude třeba zvolit radikálnější řešení.

"Omezení výroby je za současné situace jeden z mála možných kroků. Rušit se budou v první řadě víkendové a noční směny, posléze se podnik může rozhodnout, zda zastaví výrobu úplně či zkrátí denní směny. Pro automobilový průmysl je výhodnější zastavit výrobu úplně, než částečně," řekl analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Právě v tomto sektoru jsou přitom dopady finanční krize nejtíživější. Pociťují je jak samotní výrobci, tak i řada jejich dodavatelů.

"Kvůli finanční krizi musíme prodloužit vánoční dovolenou o dva dny," řekl vedoucí kanceláře ředitele firmy Gumotex Josef Havlíček. Vedle matrací a nafukovacích lodí se v Gumotexu vyrábí díly interiéru automobilů, výplně sedadel a samolepící těsnění, mezi jejichž hlavní odběratele patří automobilka Škoda.

Firma KOH-I-NOOR Hardmuth se specializuje na výrobu školních a kancelářských potřeb. V roce 2007 přibyla ke společnosti nástrojárna Ponas v Poličce, kde se vyrábí vstřikovací a vyfukovací formy pro automobilový, elektrotechnický průmysl a zdravotnictví.

"V nástrojárně prozatím zakázky jsou, stříkací výrobu však omezujeme a propouštíme lidi. Uvažujeme i o zastavení výroby," popsal situaci generální ředitel KOOH-I-NORU Vlastislav Bříza.

Finanční krize? Nic nového

Výrobu naopak nepozastaví české oděvní firmy. Zvykly si. S finanční krizí potýkají již od roku 2000 a jejich zaměstnanci mají v pracovním kalendáři dvě celopodnikové dovolené. V létě a v zimě.

"Díky otevřené ekonomice k nám proudí zboží bez jakéhokoli omezení. Z velké firmy se postupně stala firma malá," uvedl generální ředitel oděvní firmy Otavan Lubomír Skála. V jeho podniku nyní pracuje 200 zaměstnanců, převážně žen, které chodí na jednosměnný provoz.

"Fungujeme i díky tomu, že nemáme přímou vazbu na automobilový průmysl," dodává výkonný ředitel oděvní firmy Jitex Radek Slavíček.

Firma Jitex patří mezi největší výrobce pleteného zboží v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy