Lidé dávají stavebním firmám zabrat

Dušan Klimeš
24. 8. 2006 12:00
Praha - České stavebnictví prožívá dobré časy. Roste objem zakázek i jejich hodnota, lidé si berou rekordní objem hypoték. Uvnitř: HYPOTÉKY ROKU 2006

Za poslední tři měsíce se stavařům podařilo uzavřít více než 22 tisíc nových zakázek, za které vyinkasují téměř 70 miliard korun.

Meziročně tato čísla představují nárůst o 11,5 procenta.

Přesto se nabízí srovnání s prvním čtvrtletím, kdy počet a objem zakázek rostl o 25 procent.

"Ačkoli by někdo mohl zpomalení výroby hodnotit jako neúspěch, my ho tak nehodnotíme," říká Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

"Vloni jsme ve třech kvartálech po sobě zaznamenali meziroční pokles," vysvětluje.

Dvouciferný růst je podle něj dobrou zprávou o stavu ekonomiky. To potvrzuje i jedna z největších českých stavebních firem Skanska CZ.

Infobox

Jak se zatím vyvíjí trh s hypotékami:

  • Původní předpoklady: 80 - 90 miliard korun poskytnutých na bydlení
  • Opravené odhady: přes 100 miliard korun
  • Objem hypoték poskytnutý v loňském roce byl 73 miliard korun
  • Za prvních šest měsíce se letos podařilo v hypotékách dát 46 miliard korun
  • Očekávaný růst je tak 39 procent

"Ve druhém čtvrtletí jsme uzavřeli kontrakty na osm miliard korun, oproti minulému roku jde o výrazný nárůst," řekl deníku Aktuálně.cz Ondřej Šuch, vedoucí vnějších vztahů.

Mezi těmito zakázkami je například rekonstrukce kláštera sv. Tomáše v Praze či revitalizace skladů společnosti Čepro.

Hypotéky letí vzhůru

Optimismus, co se týče bydlení, je vidět i na objemu hypoték, který zřejmě letos pokoří hranici sto miliard korun.

Zatímco původní odhady počítaly "pouze" s částkami mezi 80 až 90 miliardami, pololetní čísla ukazují, že mezi občany panuje dobrá nálada co se týče dlouhodobého zadlužování.

A tak z loňských 73 miliard korun půjčených na bydlení by to letos mohlo být až zmíněných 100 miliard.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na výstavbě bytových objektů se však toto paradoxně neprojevilo. Zatímco například inženýrské stavby rostly o 38 procent, výstavba bytových budov jako jediná poklesla.

Důvodem je podle všeho rozdílnost základů, se kterými se srovnává. Již zmiňovaných inženýrských staveb se loni stavělo velmi málo, naopak bytová výstavba jen kvetla.

"U bytových budov byly loni vysoké zakázky na luxusní rozsáhlé bytové komplexy v Praze, které jednorázově vyhnaly srovnávací základnu nahoru," míní Vladimír Pikora.

Jeho slova potvrzují i zkušenosti firmy Skanska.

"Kromě toho, že sami stavíme a prodáváme vlastní bytové projekty - zájem o naše byty narostl meziročně o 40 procent - pociťujeme značně zvýšenou poptávku ostatních developerů po výstavbě nových bytových domů," říká Ondřej Šuch.

Podle něj může být důvodem "nesouladu" hypoték a výstavby i to, že jsou započítávány takzvané americké hypotéky, které jsou poskytovány bez vazby na koupi či prodej domu.

Prostředky na výstavbu silnic a dálnic za posledních pět let
Prostředky na výstavbu silnic a dálnic za posledních pět let | Foto: Aktuálně.cz

DPH a nájmy

Ovšem to, co pomáhá hypotékám k růstu, je zároveň velkou hrozbou celému stavebnictví do budoucna.

Obavy ze změny DPH totiž nyní napomáhají k tomu, že zájem o hypotéky je enormní. Ovšem pokud skutečně ke změnám dojde, bude to nůž do zad stavebním firmám.

Jejich produkce se prodraží, a stavebnictví se tak může dočkat útlumu.

Kromě toho do pořizování a nákupu vlastního bydlení tlačí i deregulace, která zasáhne statisíce občanů Česka.


Tři miliony za budovu

Nejvíce si polepšily společnosti, které uzavíraly zakázky na inženýrské stavby. Počet těchto zakázek vzrostl o 38 procent. Další v pořadí byly nebytové a nevýrobní budovy, u nichž je růst 27,5 procenta.

Namísto obchodu by město chtělo v centru univerzitu. Jiná škola, mezinárodní Townshend International School, stojí na kopci přímo naproti zámku, na nejlepších pozemcích v katastru Hluboké. Na snímku další rozestavěná budova internátu.
Namísto obchodu by město chtělo v centru univerzitu. Jiná škola, mezinárodní Townshend International School, stojí na kopci přímo naproti zámku, na nejlepších pozemcích v katastru Hluboké. Na snímku další rozestavěná budova internátu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky v tuzemsku činila 3,1 milionu korun. U veřejné zakázky to bylo 4,7 milionu korun a u soukromé zakázky 2,2 milionu korun. Průměrná hodnota byla meziročně vyšší o 25,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy