Stát půjčí i na nový družstevní byt

dkl, ČTK
2. 8. 2006 16:20
Praha - Půjčku až 300 tisíc korun na pořízení vlastního bydlení budou moci lidé do 36 let využít i na vklad do nově stavěného družstevního bytu. Uvnitř: KOLIK LZE ZÍSKAT

Dosud se mohly u družstevních bytů peníze použít jen na převod členských práv již postavených bytů. Návrh ministra pro místní rozvoj Radko Martínka dnes schválila vláda.

"Tím pádem se otevírá možnost kombinace této půjčky s programem, který má vláda pro výstavbu družstevních bytů," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Martínek.

Infobox

Kolik může mladá rodina získat díky státním půjčkám?

  • Nenávratnou půjčku ve výši až 100 tisíc korun
  • Vratnou půjčku v hodnotě 700 tisíc korun a splatností 20 let, úročenou tříprocentní sazbou
  • Novou možností je získat dalších 300 tisíc korun s dvacetiletou splatností a dvouprocentním úročením

Není zájem

Předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Vít Vaníček však uvádí, že se prostřednictvím vládního programu na podporu výstavby družstevních bytů dosud žádný byt stavět nezačal. Důvodem je podle něj to, že podmínky nejsou pro příjemce dotací výhodné.

"Družstva byty nestaví, protože nejsou zájemci," řekl ČTK Vaníček.

Podporu výstavby družstevních bytů vláda schválila ke konci loňského roku, družstva mohou o finanční podporu žádat od ledna.

Nově přijaté opatření podle Vaníčka významně výstavbu družstevních bytů neovlivní, i když snaha o rozhýbání trhu to podle něj je. Lidé si ale v současnosti spíše kupují byty od developerských společností. Podpora státu ve výstavbě družstevních bytů by se měla zaměřit spíše na sociálně slabší obyvatele, dodal Vaníček.

Foto: Aktuálně.cz

Žadatel, který splní podmínky pro získání půjčky, může od státu získat na nový družstevní byt nevratnou půjčku 100 tisíc korun a vratnou půjčku 700 tisíc korun se splatností 20 let a tříprocentním úročením. Nově si může požádat o půjčku až 300 tisíc korun rovněž s dvacetiletou splatností a dvouprocentním úročením.

Nesplácet díky dítěti

"Výhodou je, že tato půjčka může mít desetiletý odklad. Částku si žadatel může rozložit, aby byla únosná pro rodinné finance," dodal ministr.

Odklad splátek je možný například v případě narození dítěte.

Foto: Aktuálně.cz

Nízkoúročená půjčka 300 tisíc korun je určena lidem, kteří žijí v manželství či pečují o nezletilé dítě. Žadatelům, v případě manželů alespoň jednomu z nich, nesmí být v roce podání žádosti více než 36 let. Peníze jsou určené
na výstavbu i koupi bytu či rodinného domu s jedním bytem.

Žádosti vyřizuje Státní fond rozvoje bydlení, který má pro letošní rok na dotace na pořízení nebo modernizaci bydlení mladými lidmi vyčleněno téměř 4,5 miliardy korun. Podle MMR je peněz pro žadatele dostatek.

 

Právě se děje

Další zprávy