LG.Philips má ztrátu 8,4 miliardy

ČTK
29. 9. 2006 15:00
Olomouc - Hranický závod LG.Philips Displays se z předloňského zisku propadl do hluboké ztráty.

Zatímco ještě v roce 2004 se firmě povedlo vydělat 437,5 milionu korun, loňské výsledky jsou o poznání horší.

Důvodem propadu byl výrazný pokles zájmu o klasické televizní obrazovky ve světě. Továrna se dostala na začátku letošního roku kvůli krachu mateřské firmy do vážných finančních problémů a musela na čtyři dny zastavit výrobu. Hranická továrna nyní hledá nového investora.

Klasika už netáhne

"Kolaps trhu a následný propad prodejních cen o padesát procent se odrazil v záporném provozním hospodářském výsledku ve výši 1,4 miliardy korun," uvedla mluvčí Zuzana Fojtíková.

Závod na výrobu plochých obrazovek LG.Philips v Hranicích na Moravě
Závod na výrobu plochých obrazovek LG.Philips v Hranicích na Moravě | Foto: LG.Philips LCD

Společnost dále musela na doporučení auditora vytvořit opravné položky 6,6 miliardy korun k výrobní technologii a části budov.

Jejich hodnota klesla podle mluvčí rovněž následkem negativního vývoje na trhu klasických obrazovek. Navíc firma musela vytvořit opravné položky 0,4 miliardy korun k pohledávkám za mateřskou a sesterskými společnostmi, které jsou v konkurzu, doplnila mluvčí.

Hranickému závodu loni meziročně klesly také výkony. Dosáhly 5,03 miliardy korun. V roce 2004 představovaly 9,2 miliardy korun. Továrna vyrobila v uplynulém roce zhruba dva miliony vakuových obrazovek oproti plánované produkci 3,36 milionu kusů. Veškerá produkce směřovala podle Fojtíkové na export.

"Zmenšení trhu vakuových obrazovek na celém světě a zejména v Evropě bylo velmi dramatické. V Evropě zůstali z původních devíti výrobců pouze tři," uvedla Fojtíková.

Návrat k zisku?

Továrna má podle mluvčí zajištěný pro letošní rok odbyt své produkce a předpokládá, že tomu bude stejně i v příštím roce. Za prvních šest měsíců letos závod vyrobil asi 1,1 milionu obrazovek.

"Prodeje činily 2,2 miliardy korun a firma byla v provozním zisku více než 100 milionů korun. Za celý rok 2006 chce dosáhnout prodejů okolo 5,5 miliardy korun a provozně ziskového hospodaření," řekla mluvčí.

Hranický závod zaměstnává zhruba 1200 lidí a nyní hledá nového investora, který by měl areál převzít na přelomu letošního a příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy