LG.Philips vrátí státu třetinu pobídek

Martina Macková
5. 9. 2006 16:03
Praha - Hranická společnost LG.Philips Displays nevrátí všechny pobídky. Stát přesto říká: Vyplatilo se to.

Česko nakonec dostane jen třetinu podpory, kterou korejsko-nizozemské firmě věnovalo na pracovní místa. Jiné podmínky pro zisk veřejné podpory firma splnila, další dva tisíce lidí, kteří měli do Hranic jezdit za prací, však už nezaměstná.

Stát přesto dostane zpět jen část peněz - v rámci vyrovnání s věřiteli získá 240 milionů z 800 milionů, které firmě poskytl.

Tisíce míst zůstaly slibem Zemanovy vlády

LG.Philips Displays měl podle smlouvy o pobídkách do 31. 12. 2007 zřídit 3250 nových pracovních míst a do 31. 12. 2008 zaškolit minimálně 2000 českých občanů. Dnes zaměstnává firma asi 1200 lidí.

"Firma má vracet jen menší část z pobídek. Je pravda, že stát získá v případě vyrovnání jen třetinu z této sumy, pokud by však došlo ke konkurzu, byla by výtěžnost mnohem nižší," řekla Aktuálně.cz mluvčí agentury CzechInvest Alžběta Honsová, která připomíná, že vyrovnání zachová pracovní místa a přivede nového investora.

Investor, který byl chloubou vlády Miloše Zemana, získal investiční pobídky pod podmínkou, že bude v Hranicích investovat 200 milionů eur. Firma nakonec investovala podle informací vedení 337 milionů eur (cca 10,1 miliardy korun).

Samotnou investici ale politici prezentovali jako daleko větší: měla dosáhnout 600 milionů eur a přinést až 6000 přímých a nepřímých pracovních míst.

Infobox

Jak se vyvíjela kauza LG. Philips Displays

  • září 2001 - továrna zahájila výrobu v Hranicích
  • březen 2003 - firma požádala o takzvané integrované povolení
  • září 2003 - právníci EPS upozornili, že firma nemá bezpečnostní program
  • listopad 2003 - kraj potvrdil, že firma porušila zákony
  • prosinec 2003 - kraj prodloužil firmě zkušební provoz
  • leden 2004 - firmě byl schválen bezpečnostní program, EPS podal trestní oznámení na radnici v Hranicích
  • březen 2004 - stavební úřad v Hranicích vydal kolaudační rozhodnutí
  • květen 2004 - EPS napadl žalobou integrované povolení
  • duben 2005 - Městský soud v Praze zrušil takzvané integrované povolení
  • červenec 2005 - Ministerstvo životního prostředí zrušilo integrované povolení poté, co nalezlo další pochybení úřadů. Posudek ministerstva potvrdil, že již územní rozhodnutí bylo v roce 2000 vydáno nezákonně
  • leden 2006 Firma přiznává potíže, provoz se zastavil
  • únor 2006 - Firma obnovila výrobu, začala hledat strategického partnera
  • září 2006 - Oznamuje schválení 30procentní vyrovnání s věřiteli a vypsání tendru na nového majitele areálu

Stát tak investoval do vybudování průmyslové zóny 200 milionů korun, 45 milionů korun zaplatil za vykoupení pozemků. Firma získala možnost bezcelně dovážet technologie a desetileté daňové prázdniny. Samotné investiční pobídky dosáhly 1,6 miliardy korun.

Získat zpět by tak měl stát třetinu pobídek na pracovní místa, stejně jako ostatní věřitelé. Takový návrh vyrovnání LG.Philips Displays odsouhlasil před nedávnem krajský soud v Ostravě a nově - tento týden v pondělí - také věřitelé.

Tuto část pobídek stát získá, stejně jako největší věřitel, formou majetkového podílu v hodnotě třetiny pobídek. "O ztrátě se nedá hovořit. LG Philips investoval do výstavby a zařízení závodu víc, než přislíbil," říká Honsová.

Na mzdách a odvodech za zaměstnance podle CzechInvestu vyplatila firma téměř dvě miliardy korun a s českými firmami uzavřela dodavatelské kontrakty v hodnotě několika miliard korun. "Tyto kontrakty přitom umožnily subdodavatelům rozšířit své výroby a zaměstnat další lidi", dodala mluvčí.

První splátky kolem Vánoc

Věřitelé se přihlásili o pohledávky v celkové hodnotě 7,38 miliardy korun. S vyrovnáním souhlasilo 162 věřitelů, což je 97 procent všech přihlášených co do hodnoty. Celkem bude žádat po firmě vyrovnání 269 věřitelů.

Největším věřitelem není stát, ale mateřská firma, která závod postavila. Té ovšem peníze půjčilo konsorcium bank v čele s JP Morgan.

"Rozhodnutí věřitelů, kteří jednomyslně podpořili vyrovnání, je pro nás potvrzením, že námi navržená cesta řešení závazků společnosti byla správným krokem," uvedl generální ředitel LG.Philips Displays Czech Republic Philip Styles.

Ředitel LG.Philips Displays v Hranicích Philip Styles
Ředitel LG.Philips Displays v Hranicích Philip Styles | Foto: Aktuálně.cz

Firma chce první splátky peněz věřitelům poslat už kolem letošních Vánoc. Pak ve čtvrtletních intervalech až do listopadu 2007. "Je třeba počkat na to, až rozhodnutí nabude právní moci, což předpokládáme, že nastane nejdříve za měsíc," řekl Aktuálně.cz Luděk Chvosta z advokátní kanceláře Horák - Chvosta, která firmu zastupuje.

Prodej za chodu

Vyrovnání s věřiteli ale závisí na tom, že firma najde strategického investora. O hranický závod i jeho další volné pozemky má zájem podle informací LG.Philips Displays padesát firem, z toho polovina podepsala s firmou dohodu o zachování důvěrných informací. "Některé firmy už předložily nabídku," řekl Petr Smutný, jednatel a ředitel hranické firmy.

Zájem je nejen o volné haly a pozemky v zóně, ale také o odkoupení výroby klasických televizních obrazovek, které se v Hranicích vyrábějí pět let. V areálu jsou dvě velké výrobní haly a v nich tři výrobní linky na obrazovky.

V Evropě totiž zavřela továrny na tento druh obrazovek většina konkurentů.

"Očekávání, že LCD televizory rychle plně nahradí televizory s klasickými obrazovkami, se nenaplnilo. Životnost této technologie přesto odhadujeme na dva roky," řekl Smutný, ředitel poradenské firmy PriceWaterhouseCoopers.

Firma se rozhodla, že svého partnera či nástupce vybere pomocí tendru.

"Znamená největší možnou výtěžnost pro věřitele a zároveň umožňuje pokračování provozu a posléze i prodej firmy za chodu, kdy zůstávají zachována pracovní místa," dodal Philip Styles.

Jméno pokračovatele bude jasné na konci roku.

Podle generálního ředitele již nyní mají vážné zájemce z elektrotechnického a automobilového průmyslu.

Zaměstnanci společnosti LG.Philips Displays procházejí vrátnicí areálu továrny Philips v Hranicích na Moravě. Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo plán na zachování výroby v továrně nizozemsko-korejské společnosti v Hranicích na Přerovsku. Plán počítá se zapojením České exportní banky (ČEB) a společnosti Osinek do financování výroby. Hranická továrna v závěru minulého týdne kvůli finančním potížím zastavila výrobu, má ji obnovit 31. ledna.
Zaměstnanci společnosti LG.Philips Displays procházejí vrátnicí areálu továrny Philips v Hranicích na Moravě. Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo plán na zachování výroby v továrně nizozemsko-korejské společnosti v Hranicích na Přerovsku. Plán počítá se zapojením České exportní banky (ČEB) a společnosti Osinek do financování výroby. Hranická továrna v závěru minulého týdne kvůli finančním potížím zastavila výrobu, má ji obnovit 31. ledna. | Foto: ČTK

Firma se ale zřejmě rozhodne prodat majetek investorské firmě z oboru realit. "To bude asi konečný zájemce. Bude schopen dát dohromady dva až tři další investory, kteří budou dál společně působit v průmyslové zóně," řekl na dotaz Aktuálně.cz Smutný, ředitel poradenské firmy Price Waterhouse Coopers.

Cenu, kterou si firma za areál řekne, odmítl uvést. Hodnota areálu by se ale měla pohybovat kolem 2 miliard korun.

Závod bez zisku

Hranický výrobce televizních obrazovek se začátkem roku dostal do vážných finančních problémů a na čtyři dny musel zastavit výrobu kvůli krachu mateřské nizozemské společnosti LG.Philips Displays Holding.

Rozestavěný závod v Hranicích na Moravě.
Rozestavěný závod v Hranicích na Moravě. | Foto: www.energotis.cz

Vedení závodu, který čerpá státní pobídky, se rozhodlo pro restrukturalizační program - chce zachovat výrobu a pracovní místa. Letos firma vyrobí 2,1 milionů kusů obrazovek a očekává tržby 5,5 miliardy korun. Její vedení ale připustilo, že očekává ztrátu.

Hranický závod se během pěti let provozu dostal do zisku pouze v roce 2004. Letos zůstane asi dvacet procent pod výrobním maximem v tomto roce.

Hlavní zákazníci jsou v současnosti v Polsku (Philips, Daewoo) a v Turecku (Beko, Vestel). Kromě toho odebírá obrazovky z Hranic asi deset menších výrobců televizorů.

 

Právě se děje

Další zprávy