Hranice přežívají, dary už ale nedávají

Martina Macková
10. 4. 2006 16:15
Hranice/Soul - LG.Philips vydělává miliony dolarů! Pro hranickou továrnu LG.Philips Displays bohužel -jde o LG.Philips LCD.

Společnost LG.Philips LCD by měla vykázat za loňský rok čistý zisk asi 38 miliard korejských wonů (asi 40 milionů dolarů). Šéf firmy navíc nadále sází na růst trhu s obrazovkami z tekutých krystalů a slibuje další růst zisků o 25 procent.

Hranická továrna ale vyrábí vakuové televizní obrazovky. A před třemi měsíci dokonce musela zastavit výrobu, protože její mateřská holdingová firma vyhlásila bankrot a rozhodla se nepodporovat ztrátové dceřiné firmy v zahraničí, včetně českého podniku.

Výroba se nezmenšila

Výrobu hranická továrna záhy obnovila, ale její osud je stejně nejasný jako dřív. V Hranicích se stále vyrábí, a dokonce nedošlo ani na propouštění.

"Naše produkce je zhruba stejná jako loni, počet zaměstnanců se pohybuje mezi 1200 a 1300. Zakázky máme do konce letošního roku," řekla Aktuálně.cz mluvčí továrny Zuzana Fojtíková.

Firma dosáhla v minulých letech produkce tři milionů televizních obrazovek. V dalších letech měla přijmout ještě téměř dva tisíce lidía investovat asi ještě jednou tolik, co doposud -celkem 600 milionů korun. Místo toho ale jedná s kupci.

Potvrdila, že vedení závodu stále jedná s potencionálními investory, kteří by mohli odkoupit část závodu nebo pozemků, případně převzít celou výrobu hranické firmy. "Jednání pokračují s několika firmami, s žádnou z nich nejsou zatím dohodnuty konkrétní věci," řekla pouze Fojtíková..

Infobox

Jak se vyvíjela kauza LG. Philips Displays

  • září 2001 - továrna zahájila výrobu v Hranicích
  • březen 2003 - firma požádala o takzvané integrované povolení 
  • září 2003 - právníci EPS upozornili, že firma nemá bezpečnostní program
  • listopad 2003 - kraj potvrdil, že firma porušila zákony 
  • prosinec 2003 - kraj prodloužil firmě zkušební provoz 
  • leden 2004 - firmě byl schválen bezpečnostní program, EPS podal trestní oznámení na radnici v Hranicích 
  • březen 2004 - stavební úřad v Hranicích vydal kolaudační rozhodnutí 
  • květen 2004 - EPS napadl žalobou integrované povolení 
  • duben 2005 - Městský soud v Praze zrušil takzvané integrované povolení
  • červenec 2005 - Ministerstvo životního prostředí zrušilo integrované povolení poté, co nalezlo další pochybení úřadů. Posudek ministerstva potvrdil, že již územní rozhodnutí bylo v roce 2000 vydáno nezákonně
  • leden 2006 Firma přiznává potíže, provoz se zastavil
  • únor 2006 - Firma obnovila výrobu, vyjednává s kupci

Podle mluvčí je ale závodu v dobré kondici. "Zakázky skutečně máme, situace na trhu vakuových obrazovek se pro nás stabilizovala. Ubylo konkurence a ceny šly nahoru," řekla Fojtíková

Sponzoring? Už ne

LG.Philips v Hranicích byl před měsícem v kritické finanční situaci a musel zastavit sponzorské aktivity a neplatil dopravci Connex za přepravu zaměstnanců do práce. "Dohodli jsme se na splátkovém kalendáři, firma nyní platí," řekl Aktuálně.cz obchodní ředitel Connex Moravia Jiří Šrajer.

Deník Olomoucký den před nedávnem informoval, že firma odmítla sponzorovat fotbalový klub SK Hranice, který až do letoška podporovala. Letos měli fotbalisté získat půl milionů korun, nakonec o peníze na přechodnou dobu, než najdou nového sponzora, žádají radnici.

O sponzora přišel také hranický Dům dětí a mládeže, kde peníze firmy podporovaly mimo jiné mažoretky. LG. Philips loni dal do sponzorských aktivit 2,4 milionu korun a jeho zástupci se pochlubili, že je to více než v předchozích letech.

Konkurence: končí i přichází

Konkurenční TCT z Rožnova pod Radhoštěm na začátku roku rozdala výpovědi asi 270 zaměstnancům. Firma, která vyráběla klasické televizní obrazovky, stejně jako Hranice, je v konkurzu a již několik měsíců stojí. Její správci a mateřská společnost Ecimex Group se snaží získat peníze na rozjezd výroby.
 
Naopak dnes v Nymburku zahájila stavbu nového závodu na výrobu televizorů čínská společnost Changhong Europe Electric. Podnik ovšem bude vyrábět plazmové obrazovky a začne s tím už na konci srpna. Firma zaměstná 300 lidí a roční produkce se má pohybovat kolem milionu televizorů, většina půjde na trhy v EU.

Foto: Tomáš Daněk

 

 

Právě se děje

Další zprávy