Levný benzín posouvá Česko k rekordu

dkl, ČTK
9. 1. 2007 10:00
Praha - Zahraniční obchod dosáhl dalšího rekordu, porazil všechny odhady analytiků.
Levný dovoz ropy ovlivňuje inflaci i zahraniční obchod
Levný dovoz ropy ovlivňuje inflaci i zahraniční obchod | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Rozdíl mezi vývozem a dovozem v listopadu dosáhl 6,4 miliardy korun. Analytici se vesměs shodli "pouze" na rozmezí 2,5 až šest miliard. Výsledek tedy mile překvapil.

Stojí za ním především levný dovoz ropy a pohonných hmot. Díky tvrdé koruně, která se pohybuje u rekordních hodnot vůči dolaru, je tak ropa pro Čechy levnější a levnější.

"Výsledek zahraničního obchodu je příznivě ovlivněn směnnými relacemi, tj. cenami v zahraničním obchodě, k čemuž
přispěl pokles cen ropy," dodal.

Na druhé straně, tedy u exportu, si svoji výlučnou pozici zachovávají stroje a automobily. Vývoz tohoto artiklu se zvýšil o pětinu a i do budoucna bude Česko automobilovou "velmocí".

Vždyť stroje a auta se na českém exportu podílí asi 55 procenty.

"Drtivá většina v ČR vyrobených automobilů jde na vývoz," popisuje Michal Brožka z oddělení ekonomického výzkumu Raiffeisenbank

V očekávání rekordního roku

Za jedenáct měsíců roku 2006 dosáhl přebytek obchodní bilance 50,5 miliardy korun, což je ve srovnání s rokem předešlým výsledek lepší o 7,8 miliardy korun.

"V prosinci sklouzne obchodní bilance tradičně do mínusu a přebytek za celý rok 2006 tak dosáhne asi 45miliard korun," říká Michal Brožka. Důvodem poklesu je každoroční razantní zvýšení dovozu vánočního zboží.

Pokud se jeho slova naplní, půjde o nejlepší výsledek v historii České republiky.

Přitom si Česko stále udrželo dobrou bilanci se státy Evropské unie, do kterých vyváží zboží v hodnotě o 36,1 miliardy vyšší, než kolik přiveze. Naopak do s "ostatním světem" má bilanci opačnou, dovoz převyšuje vývoz o téměř třicet miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy