Zahraniční obchod je znovu v deficitu

Dušan Klimeš
4. 9. 2006 9:22
Praha - Zahraniční obchod skončil v červenci schodkem 1,2 miliardy korun. Oproti loňskému červenci je tedy o půl miliardy vyšší.

Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ekonomové čekali přebytek mezi 200 až 500 miliony korun.

Na plusové straně, tedy vývozu hrál prim vývoz automobilů, naopak do záporu byl zahraniční obchod tlačen dovozem ropy. Minerální paliva zároveň zaznamenala největší nárůst deficitu ze všech komodit, když se zvýšil o 3,1 miliardy korun. 

"V pomyslném souboji export versus import v posledních deseti letech vždy vyhrál dovoz a obchodní bilance byla v minusu. A nebylo tomu jinak ani v červenci 200," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Špatné měsíce

Již dlouhou dobu je tak podle něj možné sledovat, že přestože celé první pololetí je v přebytku, měsíce červenec a srpen končí deficitem.

"Přestože trh očekával mírný přebytek, výsledky jsou stále v rámci našich odhadů, které musí počítat s určitou chybou," dodává Michl.

Dobře si Česká republika vedla v obchodu se státy EU. S nimi vykázala přebytek 20,4 miliardy korun. Naopak se státy mimo EU trpí český stát deficitem 21,6 miliardy korun.

Foto: swan.ac.uk

"Zajímavé je, že za posledních 12 měsíců máme se státy EU přebytek, který se zvyšuje a se zeměmi mimo unii defict bilance, který se prohlubuje," komentuje situaci Aleš Michl.

Od nové vlády čekává proto cesty po zemích bývalého sovětského bloku, Asie a Číny na podporu českých podnikatelů.

Tabák se lepší

Zlepšení se bilance dočkala v sektoru strojů a dopravních prostředků, nápojů a tabáku. U tabáku se rozdíl exportu a importu dostal dokonce ze záporu 0,2 miliardy na kladný výsledek 0,4 miliardy korun.

Za celých prvních sedm měsíců tohoto roku dosáhl zahraniční obchod přebytku 36 miliard korun, za uplynulý rok to bylo plus 38 miliard korun, což je 13,4 miliardy lepší výsledek, než o rok předtím.

 

Právě se děje

Další zprávy