Levnější cesty autobusem? Jízdobus ukáže, kde je volno

ČTK ČTK
12. 6. 2012 14:55
Nový projekt slibuje levnou jízdu nevytíženými zájezdovými autobusy
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Provozovatel tuzemského portálu na zprostředkování jízdy Jízdomat spustil novou službu Jízdobus, která má zájemcům zprostředkovat levnou jízdu nevytíženými zájezdovými autobusy. Slibuje úsporu finančních nákladů na cestu pro řidiče i spolujezdce.

"Autobus, který je vyslán vyzvednout velkou skupinu lidí v Česku i zahraničí, může po cestě přibrat spolujezdce. Ti samozřejmě neplatí plnou cenu. Spokojené budou obě strany," přiblížil podstatu fungování zakladatel Jízdomat.cz Jan Mittner.

Cílem celého projektu podle něj je, aby na silnicích a dálnicích přestaly jezdit nevytížené autobusy, mikrobusy a osobní automobily. Naplnila by se tak myšlenka snížení emisí oxidu uhličitého a ekologického využití pohonných hmot. Cestující by přitom měli platit nákladovou cenu.

Zapojit lze autobusy mající trasy na území České republiky, významnou složkou jsou ale také zahraniční jízdy. Ty se hodí především v období letních dovolených. Nejde ale o nabídku pravidelných linek, upozornil Mittner.

Do systému se zapojili například dopravci Probo Bus, Artemis Autotransport, Czech Airlines Handling nebo ČSAD MHD Kladno na různých trasách.

Jízdobus bude spolupracovat s webem Školní stonožka, který funguje na podobném principu. Zaměřuje se však na vytížení autobusů vezoucích děti ze škol a školek na pobyty v přírodě.

Doveze vás auto na dovolenou? Žebříček spolehlivosti:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dovolená - je vhodná autobusová doprava?

 

Právě se děje

Další zprávy