Letiště povede bankéř Dvořák

čtk
2. 5. 2007 13:01
Na místo Černochové přichází z ČSOB
Za mohutného stříkání dvou hasičských vozů přiroloval k terminálu již používaný letoun, ovšem v nových barvách.
Za mohutného stříkání dvou hasičských vozů přiroloval k terminálu již používaný letoun, ovšem v nových barvách. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Generálním ředitelem Letiště Praha se stal dosavadní šéf privátního bankovnictví ČSOB Miroslav Dvořák. Přijal nabídku ministra dopravy Aleše Řebíčka.

Oznámil to mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Dvořák střídá Hanu Černochovou, která svůj odchod oznámila koncem dubna a která na letišti zůstane jako finanční ředitelka.

Dvořákovým hlavním úkolem bude dokončení transformace státního podniku na akciovou společnost a příprava na následnou privatizaci.

Foto: Ondřej Besperát

Čtěte podrobnosti:

Úkol: privatizace

Dvořákovým hlavním úkolem bude dokončení transformace státního podniku na akciovou společnost a příprava na privatizaci, o níž na podzim rozhodla vláda.

"Pana Dvořáka znám po odborné stránce již řadu let, mám v něj plnou důvěru a jsem si jistý, že působení v nové pozici zvládne," řekl k tomu Řebíček.

Také Dvořák je přesvědčen, že se mu na letišti bude jeho dosavadní praxe v investičním bankovnictví hodit. "Je to moje typická práce, řízení nějakého procesu, který bude ústit v tomto případě v privatizaci, je to něco, co dobře umím," řekl ČTK.

V souvislosti s privatizací letiště hodlá Dvořák předložit vládě analýzu, která doporučí nejlepší způsob odstátnění podniku. "To je ten důvod, proč jsem na tuhle transakci byl najmutý," řekl Dvořák. "Nejlepší bude to, co pochopitelně vynese největší peníze z prodeje, to znamená maximalizace výnosů a maximalizace tržní ceny," dodal.  

Letiště se má na akciovou společnost transformovat ještě letos, s následnou privatizací se počítá v roce 2008. Vzhledem k tomu, že jde o strategický podnik celostátního významu, Řebíček již dříve naznačil, že za nejvhodnější formu privatizace považuje dlouhodobý pronájem.

 

Právě se děje

Další zprávy