Ruzyňské letiště přistálo v nižším zisku. Tržby rostly

Red eko, čtk
25. 4. 2007 14:53
Za poklesem zisku jsou mimořádné příjmy 2005

Praha - Hlavní české letiště dál roste. Loni utržilo pět miliard korun, o 12,5 procenta více než v roce 2005. Meziročně ovšem vydělalo o 40 procent méně - 1,3 miliardy. Je to tím, že předloni do svého hospodaření započítalo extra příjmy.

"Zisk roku 2005 byl navýšen o 1,2 miliardy mimořádnými účetními operacemi, například rozpuštěním rezerv a přetříděním oprav z let 2000 až 2004," zdůvodnila novinářům nižší výsledek ředitelka letiště Hana Černochová.

Letišti se daří každoročne zvyšovat provoz. Dokazuje to i rostoucí počet pasažérů. Ten za první čtvrtletí vyskočil o 16 procent na 2,3 milionu. Za celý rok letiště plánuje odbavit přes 12 milionů lidí.

Více peněz letiště získalo hlavně díky pronájmu obchodů. Příjmy z této aktivity rostly nejrychleji. Celkově z nich letiště získalo  přes 1,6 miliardy korun. Zbylé peníze do ruzyňské pokladny přitekly za služby spojené s leteckým provozem. 

Naopak náklady zvýšil hlavně nový terminál Sever 2. Kvůli jeho stavbě se například zvýšily odpisy téměř o sto procent, vzrostly také náklady na úvěry, poplatky a mzdy.

Foto: Ondřej Besperát

Letos by se měl státní podnik přeměnit na akciovou společnost, která by měla být následně zprivatizována. O formě privatizace ještě není rozhodnuto.

Jisté pouze je, že privatizaci už nestihne současná ředitelka letiště, která se rozhodla z funkce odejít.

Podle předběžných informací by mohla ve firmě zůstat na postu finanční ředitelky.

 

Právě se děje

Další zprávy