Ruzyň opouští šéfka, privatizovat bude někdo jiný

Red eko
20. 4. 2007 15:47
Černochová požádala o uvolnění z funkce
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová dnes požádala ministra Aleše Řebíčka o uvolnění z funkce.

Ten jí hned dal několik nabídek, jak by se i nadále mohla podílet na práci pro letiště na Ruzyni. Zřejmě tak do budoucna bude působit jako finanční ředitelka této státní firmy.

"Byl bych velmi potěšen, kdyby Hana Černochová přijala mou nabídku a byla i nadále přínosem pro Letiště Praha. Cením si jejích manažerských schopností a zkušeností získaných v oblasti civilního letectví, které budou moci být v případě tohoto řešení využity,"  uvedl ministr dopravy Aleš Řebíček.

Možným termínem, kdy by mohlo k výměně na nejvyšším postu letiště dojít, je 1. červen. To ve své funkci končí dosavadní finanční ředitel.

Foto: Ondřej Besperát

Nový ředitel by podle ministerstva dopravy měl vzejít z vypsaného konkurzu.

Privatizace na krku

Podle vyjádření Letiště Praha je teď poslední vhodný termín na výměnu, a to s ohledem na chystanou privatizaci.

O tu již podle Czech Business Weekly projevila zájem firma Abertis Airports, která je majitelem britského provozovatele letišť TBI.

Abertis vlastní nebo provozuje prostřednictvím dohod o pronájmu osm mezinárodních letišť včetně londýnského letiště Luton, mezinárodního letiště v Belfastu a Cardiffu.

Ovšem jakým způsobem nakonec dojde k tomu, že Letiště Praha získá nového investora, není jisté.

Ministr dopravy Aleš Řebíček totiž podle některých svých vyjádření dává přednost pronájmu letiště, než jeho prodeji.

"Osobně preferuji outsourcing, tedy dlouhodobý pronájem letiště. Je to strategické místo, které by mělo zůstat v majetku státu," řekl.

Ministerstvo dopravy chce nalézt strategického partnera nebo dlouhodobého nájemce na 30 až 40 let, uvedl dále. Další možností je prodej akcií na burze.

 

Právě se děje

Další zprávy