Lesy utratily bez dokladů 35 milionů. Trest je rekordní

Tomáš Fránek
7. 1. 2010 13:53
Milion korun pokuty za porušení zákona o veřejných zakázkách
Foto: LČR

Brno - Státní Lesy České republiky nemají žádné dokumenty k tomu, jak rozdělily 35 milionů korun v sedmi zakázkách týkající se provozu a údržby výpočetní techniky ve firmě.

Nejde tak ověřit, zda Lesy postupovaly při rozdělování peněz v souladu se zákonem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže proto státní firmě za závažné porušení zákona dal pokutu ve výši jednoho milionu korun.

Vysoká pokuta

Jde o jednu z nejvyšších pokut, která zatím za porušení zákona při zadávání zakázek v Česku padly.

„Uchování dokumentace je jediným možným způsobem, kterým lze ověřit, zda postup zadavatele v zadávacím řízení proběhl v souladu se zákonem. Pokud dokumentace není pečlivě uchována, nelze proces zadávání veřejné zakázky náležitě prozkoumat, tzn. není možné ověřit, zda výběrové řízení bylo realizováno v souladu se zákonem či nikoliv. Povinnost uchovávat dokumentaci přitom zákon stanoví na dobu pěti let," uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Podle úřadu Lesy ČR minimálně v jednom případě zakázku rozdělily tak, aby nemusely vypsat výběrové řízení. Pokuta zatím není pravomocná, Lesy ČR se mohou odvolat.

Časté porušování zákona

Státní Lesy patří mezi nejčastěji pokutované firmy kvůli veřejným zakázkám. Před koncem roku 2009 dostala firma pokutu ve výši 100 tisíc korun. Vybrala totiž v rozporu se zákonem bez soutěže právní kancelář, která pro státní firmu posuzovala spory s dalšími lesnickými firmami.

Úřad už loni rozhodl, že firma porušila zákon při výběru firmy, která mu za zhruba 130 milionů korun dodá až dvě stě terénních automobilů. V září Krajský soud v Brně potvrdil, že Lesy ČR porušily zákon, když v roce 2007 rozdělily dvě veřejné zakázky na těžbu dřeva pro léta 2008 až 2010 na 180 menších tendrů.

 

Právě se děje

Další zprávy