Lesy ČR platí pokutu za protizákonně najaté právníky

Tomáš Fránek
27. 11. 2009 10:07
Lesy ČR vybraly právní kancelář bez soutěže, dostaly za to pokutu 100 tisíc korun
Foto: LČR

Brno - Státní Lesy znovu porušily zákon o veřejných zakázkách. Vybraly totiž v rozporu se zákonem bez soutěže právní kancelář, která pro státní firmu posuzovala spory s dalšími lesnickými firmami.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nyní rozhodl, že Lesy ČR mají za dvě smlouvy uzavřené s advokátní kanceláří Toman, Devátý & partneři zaplatit pokutu ve výši 100 tisíc korun. Jde už o druhou pokutu, kterou státní firma za výběr právníků dostala.

Žádný krizový stav

Antimonopolní úřad nyní o pokutě rozhodl v případě dvou zakázek za více než tři miliony korun. Lesy ČR si právní kancelář bez soutěže najaly na posouzení smluv, které měla firma s dalšími lesnickými firmami a došlo k jejich vypovězení a ukončení.

Podle zástupců státní firmy došlo k ukončení smluv nečekaně, dodavatelské firmy přestaly plnit svoje povinnosti. "Šlo o rozsáhlou a složitou kauzu, kterou bylo nutné vyřešit v co nejkratším termínu," uvedli zástupci firmy. Proto Lesy ČR nevypsaly soutěž, ale vybraly přímo právní kancelář Toman, Devátý & Partneři.

Úřad ale argumenty firmy neuznal. Podle místopředsedy úřadu Kamila Rudoleckého sice firma problémy s ukončením smluv nezpůsobila a ani je nemohla čekat. Nejednalo se ale o žádný krizový stav, který podle zákona umožňuje vybrat firmu bez soutěže. "Nejednalo se o stav 'krajně naléhavého případu', tedy o situaci svou povahou akutní, havarijní či přímo krizovou," rozhodl úřad. Podle něj právní kancelář pracovala na smlouvách čtyři měsíce a to nesvědčí o tom, že šlo o rychlé řešení.

Podle Rudoleckého tak postup státní firmy mohl výrazně ovlivnit výběr nejvýhodnější nabídky, státní firma mohla ušetřit. "Nelze vyloučit, že pokud by veřejnou zakázku zadal v příslušném zadávacím řízení, mohl by obdržet nabídky i od dalších dodavatelů, kteří mohli nabídnout výhodnější podmínky," uvedl Rudolecký ve verdiktu úřadu. Firma ještě může podat proti verdiktu úřadu rozklad.

Lesy často na tapetě

Úřad celkem prověřoval šest smluv, u čtyř uznal, že Lesy ČR kvůli časové nouzi mohly vybrat firmu bez soutěže.

Lesy ČR mají problémy s veřejnými zakázkami dlouhodobě. Úřad už letos rozhodl, že firma porušila zákon při výběru firmy, která mu za zhruba 130 milionů korun dodá až dvě stě terénních automobilů.

V září Krajský soud v Brně potvrdil, že Lesy ČR porušily zákon, když v roce 2007 rozdělily dvě veřejné zakázky na těžbu dřeva pro léta 2008 až 2010 na 180 menších tendrů.

Na další podezřelé zakázky upozornily na začátku listopadu Hospodářské noviny. Lesy tak například sponzorují Svaz lyžařů ČR, na prakticky tutéž agendu si ale za skoro devět milionů najaly dvě marketingové firmy. Firma však pochybení odmítá.

Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi. Loni podnik vytvořil při výnosech téměř 11 miliard korun čistý zisk 461 milionů korun. Těžba dřeva ve státních lesích loni činila 8,25 milionu metrů krychlových.

 

Právě se děje

Další zprávy