Z Bruselu přichází díra do rozpočtu. Možná i miliardová

Petr Holub
6. 1. 2010 21:21
Když stát včas nezaplatí soukromé firmě, bude muset připlatit 5% z dlužné částky
Foto: Aktuálně.cz

Praha/Brusel - Když stát včas nezaplatí soukromé firmě, bude muset připlatit pět procent z dlužné částky. Podle návrhu nové evropské směrnice hrozí sankce i státním školám, nemocnicím nebo stavitelům dálnic.

"Návrh představuje jen další díru do již tak chatrných veřejných financí. Ročně může dosáhnout miliardových částek," varuje europoslanec Edvard Kožušník (ODS). Bruselští poslanci za ČSSD naopak sankce podporují.

Směrnici navrhla Evropská komise a bruselský parlament návrh projedná do 26. ledna. Pro celou unii může platit už během roku.

Sankce za stovky milionů

Kožušník připomíná, že české veřejné zakázky ročně dosahují 750 miliard korun. Pokud státní instituce nestihnou zaplatit do třiceti dnů například za třetinu z nich, přijde rozpočet automaticky o 7,5 miliardy.

Loni v prosinci například otevíral ministr dopravy Gustáv Slamečka slavnostně dálnici D47 mezi Lipníkem nad Bečvou a Ostravou. Byla dostavěna s výjimkou jediného úseku mezi Hladkými Životicemi a Bílovcem. Přesto rozpočet státního dopravního fondu počítá s tím, že se letos za zbývající úseky doplatí 2,3 miliardy korun. Protože státní investor Ředitelství silnic a dálnic nemá dost peněz, zbývá dalších 800 milionů k doplacení do příštích let.

Pokud by platila evropská směrnice a stavební firmy ztratily trpělivost, přišla by stát nekázeň jeho investorů na 150 milionů, nepočítaje v to sankční úroky.

Koncem roku 2008 dlužily nemocnice dodavatelům celkem 3,6 miliardy korun po lhůtě splatnosti. Naprostá většina nemocnic přitom patří státu, krajům, či obcím. Kdyby platila evropská směrnice, příslušná sankce dosáhne 180 milionů.

Zásah z Bruselu by mohl dopadnout i na další instituce, obává se Kožušník, který je zpravodajem směrnice pro poslanecký klub Evropských konzervativců a reformistů.

ODS obcím

Europoslanci ODS odmítají argument, že přísnější předpisy přinutí účetní veřejných institucí k většímu pořádku. "Už dnes platí pravidlo, že stát či obce musí platit sankční úroky. A k většímu pořádku to nikoho nedonutilo," upozorňuje europoslanec Oldřich Vlasák (ODS), který je zároveň předsedou Svazu měst a obcí.

Vlasákovi se nelíbí, že města budou diskriminována proti soukromým firmám, kterým Evropská komise žádné pokuty nepředepsala. Upozorňuje i na to, že se radnice mohou dostat do platební neschopnosti vinou úředníků z centrálních státních úřadů, kteří jim mohou později posílat dotace. Stejně riziko hrozí třeba nemocnicím, kterým pozdě zaplatí pojišťovny.

Předpis, který zvyšuje sankce, dosud v Evropském parlamentu prosazovaly podnikatelské svazy. "V poslední době se proti tomu naopak staví evropské svazy obcí a krajů. Proto vidím šance návrhu zhruba jedna ku jedné," popisuje současnou debatu Kožušník.

ČSSD podnikatelům

Na stranu podniků se staví šéf europoslanců ČSSD Jiří Havel. "Na novou směrnici mě upozornily naše podnikatelské komory a považuji to za dobrý nápad. Stát by měl jít v platební kázni příkladem a nevydírat podnikatele tím, že zaplatí později," míní Havel.

Připomíná, že směrnice má pomoci především malým a středním firmám. Například lékaři ze soukromých ordinací tak dostanou nástroj proti zdravotním pojišťovnám, které v minulých letech platily až šest měsíců po lhůtě splatnosti.

Havel upozorňuje, že směrnice se příliš netýká České republiky, kde státní instituce ve většině případů platí včas. "Ale v zemích jako Itálie bývá zvykem platit třeba o rok později," vysvětluje šéf klubu ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy