Lesy ČR neumí kupovat auta, platí pokutu za drahé Audi

Tomáš Fránek
12. 7. 2010 15:45
Státní lesy rozdělily zakázku na nákup drahých limuzin tak, aby nemusely vypisovat soutěž
Foto: CHKO Křivoklátsko

Brno - Státní Lesy ČR znovu při nákupu aut pro firmu za miliony korun porušily zákon.

Musí tak zaplatit 160 tisíc korun pokuty za to, jakým způsobem nakoupily sedm luxusních Audi pro vedení firmy. Společnost totiž zakázku rozdělila na dvě menší a obešla tak zákon - nemusela vůbec vypisovat soutěž na dodávku aut.

Nejde o první provinění při nákupu aut. Úřad už loni rozhodl, že státní firma porušila zákon při výběru firmy, která mu za zhruba 130 milionů korun dodá až dvě stě terénních automobilů.

Levnější vozy?

Luxusní auty nakoupily Lesy ČR od společnosti Import Volkswagen Group, cena sedmi vozů převýšila sedm milionů korun.

Firma ale auta nakoupila nadvakrát a obešla tak zákon - dostala se totiž pod finanční limit 6 milionů korun. Právě při splnění tohoto limitu musí firmy a úřady vypisovat veřejné soutěže.

Podle vedení státní firmy šlo o to, že jim dodavatel vozů nabídl výraznou slevu a proto byla oslovena pouze jedna firma. To ale podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nejde ověřit.

Nešlo zjistit nabídky

"V obou případech vyzvaly Lesy ČR k podání nabídky pouze vybraného uchazeče, neprovedly žádnou poptávku či průzkum trhu s požadovanými automobily a nelze tedy spolehlivě tvrdit, že nabídnutá cena byla skutečně podstatně nižší, než je obvyklé," uvedl šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

"Svým postupem zadavatel (Lesy ČR) podstatně ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky, neboť nelze vyloučit, že v případě zpřístupnění zakázky většímu počtu uchazečů mohl získat obdobné plnění za výhodnějších podmínek," dodal Rafaj.

Zástupci firmy jsou přesvědčeni, že auta koupili správně. "Předali jsme úřadů dostatek jasných a přesvědčivých důkazů a podkladů o správnosti našeho postupu. Rozhodnutí je pro nás nepochopitelné," uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.


 

Právě se děje

Další zprávy