Antimonopolní úřad potvrdil milionovou pokutu Lesům ČR

Ekonomika Ekonomika
3. 5. 2010 13:38
Polehčující okolností není ani trestní oznámení na konkrétního chybujícího zaměstnance
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Závažné chyby při nákupu výpočetní techniky před třemi lety budou stát Lesy ČR pokutu milion korun. Tuto výši pokuty potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj svým druhostupňovým rozhodnutím.

Podle odůvodnění zadavatel neuchoval dokumentaci k celkem 7 zakázkám. Celkový objem uvedených veřejných zakázek činil cca 35 milionů korun bez DPH.

"Uchování dokumentace je přitom jediným možným způsobem, kterým lze ověřit, zda postup zadavatele v zadávacím řízení proběhl v souladu se zákonem. Pokud dokumentace není pečlivě uchována, nelze proces zadávání veřejné zakázky náležitě prozkoumat. Povinnost uchovávat dokumentaci přitom zákon o veřejných zakázkách stanoví na dobu pěti let," zdůvodnil rozhodnutí úřadu jeho předseda Petr Rafaj.

Jedna zakázka byla uměle rozdělena

Lesy také podle úřadu minimálně v jednom případě rozdělily zakázku tak, aby došlo ke snížení její předpokládané hodnoty. "Nebylo tedy provedeno zadávací řízení a zakázka byla v rozporu se zákonem zadána jako zakázka malého rozsahu (do 2 mil. korun)," uvádí se v rozhodnutí úřadu.   

Lesy se proti původně stanovené výši pokuty odvolávaly a tvrdily, že v uvedeném případě se jednalo o pochybení konkrétního zaměstnance, na něhož již podaly podnět k orgánům činným v trestním řízení.

"Tato okolnost ovšem nemohla být shledána jako polehčující, neboť zadavatel neprokázal, že vynaložil veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby porušení povinnosti zabránil a nezprostil se tak odpovědnosti za spáchání správního deliktu," uzavřel zdůvodnění pokuty Petr Rafaj.

 

Právě se děje

Další zprávy