Leasingu se daří, loni narostl na 135 miliard

kst
4. 3. 2008 13:40
Meziročně vzrostl o 14,5 procenta
Typický obrázek pracovních dní na ulicích v centru Prahy - najít skulinu k zaparkování vyžaduje pořádnou dávku trpělivosti.
Typický obrázek pracovních dní na ulicích v centru Prahy - najít skulinu k zaparkování vyžaduje pořádnou dávku trpělivosti. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Loňský rok byl pro leasingové společnosti úspěšný. Objem leasingových obchodů členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) vzrostl meziročně o 14,5 procenta na 134,7 miliardy korun.

Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident ČLFA Martin Kofroň.

Leasing movitých věcí stoupl loni skoro o 15 procent na necelých 123 miliard korun.

Leasing nemovitostí narostl o 6,4 procenta na bezmála 12 miliard korun.

Daří se i spotřebitelským úvěrům

K výraznému nárůstu leasingu přispěla podle Kofroně změna daňového režimu finančního leasingu, která zvýšila jeho dynamiku v posledním čtvrtletí. "V letošním roce bude růst leasingu pokračovat, i když zopakování loňského nárůstu neočekáváme," řekl pro agenturu ČTK.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více o úvěrech a dluzích:
Dluh domácností vyskočil v lednu na 735 miliard
Osobní bankrot nastupuje, ale potřebuje ještě doladit

Členské společnosti asociace loni poskytly spotřebitelské úvěry za 48 miliard korun, což je o třetinu lepší výsledek než předloni.

Bez zahrnutí výsledků nových členů Provident Financial a Profi Credit by ovšem meziroční zvýšení zůstalo jen na 15,7 procenta.

Rozdělení spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA

Typ úvěru Výše posktnutých úvěrů
osobní půjčky 14 miliard Kč
splátkový prodej 17 miliard Kč
revolvingové úvěry 16,8 miliard Kč

Zdroj: ČLFA

Osobní automobily a další vozidla dominují stále leasingu movitých věcí, i když jejich podíl klesl o 4,5 procenta na 24,5 pct.

Mírně vzrostl podíl leasingu lehkých užitkových aut a leasing nákladních automobilů.

Podíl členů asociace na leasingovém trhu představuje 97 procent. Český leasingový trh drží v Evropě 14. místo. Mezi novými evropskými tržními ekonomikami je na prvním místě.

 

Právě se děje

Další zprávy