Zrušení víz přineslo první charterové lety do USA

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 1. 2009 15:27
Zájezdy do Spojených státu zlevní až o 15 procent.
Charterové lety zlevní zájezdy do USA.
Charterové lety zlevní zájezdy do USA. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Po zrušení víz je to pro turisty, toužící poznat krásy USA, další dobrá zpráva. Od dubna budou z Prahy do Miami na Floridě odlétat pravidelně každou sobotu charterové spoje. Jde o historicky první chartery mezi Českou republikou a USA.

 

„Je to opravdu přelomová záležitost. Ta by však nebyla možná bez zrušení víz. Už sledujeme rostoucí zájem turistů o zájezdy do Spojených států. Je to logické. Vždyť celosvětově jde o třetí nejpopulárnější destinaci," upozornil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

 

První charter bude zatím od dubna do konce října nabízet svým klientům cestovní kancelář Exim tours. Nejde však o jedinou novinku v cestování do Spojených států. Přibýt by měla i nová pravidelná linka americké společnosti Delta airlines z Prahy do New Yorku.

 

 

Zájezd do severní Ameriky by měl také vyjít levněji než v minulosti. „Díky využití přímých charterových letů se ceny zájezdů do USA letos sníží přibližně o deset až patnáct procent. Předpokládáme, že díky těmto letům se do USA podívá kolem sedmi tisíc českých turistů," dodal Okamura.

 

Počet turistů se zdvojnásobí

 

Češi zatím o dovolenou ve Spojených státech příliš velký zájem neprojevovali. Vloni vycestovalo do USA přibližně 50 tisíc českých občanů. Většina z nich však nevyužila služeb cestovních kanceláří, ale cestovala na vlastní pěst.

 

„Už jsme zaznamenali nárůst individuálních cestujících. Předpokládáme, že během krátké doby bude ročně létat do USA sto tisíc Čechů," předpověděl Okamura. Mezi nejoblíbenější místa podle něj patří města New York a Las Vegas, státy Florida a Kalifornie a přírodní památky Niagarské vodopády a Yellowstonský národní park.

 

K návštěvě Spojených států nepotřebují Češi vízum od loňského 17. listopadu. Dvaasedmdesát hodin předem však musí požádat o povolení cesty prostřednictvím internetu. Musí také vlastnit cestovní pas s elektronickým čipem obsahujícím biometrické údaje.

 

Právě se děje

Další zprávy