Koruna je nejsilnější v historii

Dušan Klimeš
6. 11. 2006 13:41
Praha - Silná koruna potěší lyžaře a milovníky zimních dovolených, naopak exportérům může nadělat vrásky.

Milovníci zimy, kteří se těší na lyžování v zahraničí mohou být spokojeni. Za jedno euro zaplatí totiž o korunu méně, než před rokem a dokonce o dvě koruny méně než předminulou zimu.

Tvrdší koruna tak může zimní dovolenou pro rodinu zlevnit až o stovky korun. Ale postupného zlevnění by se mohli dočkat i zákazníci v obchodech. Nižší kurs totiž znamená, že zboží dovážené z ciziny je pro tuzemské nákupčí levnější.

Exportéři se musí se silnou korunou vyrovnat
Exportéři se musí se silnou korunou vyrovnat | Foto: Aktuálně.cz

Riziko pro vývozce

Naopak současné posilování by mohlo způsobit problémy exportérům. Ti totiž inkasují za své výrobky v eurech, či jiných měnách a dostanou tak v korunách méně.

Přesto ale statistiky zatím ukazují, že se našim vývozcům daří a se silnou korunou se dokázali vypořádat.

Příště o další korunu

V jednu chvíli proběhlo několik obchodů i za 27,875 koruny, tato hladina ale nevydržela dlouho. Přesto jde o nový historický rekord české koruny k euru. Nejlepší hodnoty dosáhla i slovenská korunu. Středoevropské měny jsou tak v očích spekulantů velmi atraktivní.

"Očekáváme, že kurs se udrží u této hladiny a koncem roku bude možné koupit euro za 27,9 koruny," říká Vladimír Pikora z Next Finance.

Ale už pro příští září odhaduje postupné posílení až k hranici dvaceti sedmi korun.

"Průměrně bude podle nás stát euro v září příštího roku 27,05 koruny," upřesňuje Pikora.

Foto: Aktuálně.cz

Obdobně hovoří i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Ten vidí kurs koruny na konci příštího roku přímo na hodnotě 27 korun.

Levné peníze

Další posilování české měny je signálem pro Českou národní banku, aby posečkala se zvyšováním úrokových sazeb.

A tak zřejmě i nadále bude mít Česká republika vůbec nejnižší sazby v Evropské unii. To pomůže české ekonomice, protože finanční ústavy mohou poskytovat levnější úvěry. Na druhou stranu se ale střadatelé ještě dlouho nedočkají zvýšení úroků z vkladů.

 

Právě se děje

Další zprávy