Kontroloři našli myší hlavu v polévce. EU chce přísnost

Petr Jemelka Petr Jemelka
17. 1. 2010 15:40
Fischerova vláda se bude zabývat bezpečností potravin
Inspektoři našli v rozinkách z Číny živé larvy a červy
Inspektoři našli v rozinkách z Číny živé larvy a červy | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Praha, Hamburg - Když mladá žena objevila v instantní polévce rozvařenou myší hlavu, měli němečtí kontroloři kvality potravin o další nález ve svém loňském seznamu víc. Přidali ho k dalším: lidským vlasům v originální italské omáčce, kovovým součástkám v jogurtech od firmy Zott či kokainu v nápoji od Red Bullu, jak popsal týdeník Der Spiegel.

Podobné objevy nejsou ani v Německu, zemi, kde je přísnost na výrobce i dovozce potravin jedna z největších a kontroly časté, nijak výjimečné.

Jenže teď by se měly mít na pozoru firmy v celé Evropské unii. Brusel totiž postupně sjednocuje pravidly hry - začíná se kontrolovat, jaké škodliviny, nečistoty či další nežádoucí přídavky jsou v jídle či pití ve všech státech stejně.

EU bude jednotná

Už v pondělí se vláda premiéra Jana Fischera seznámí s dokumentem, který popisuje, jak se v EU bude kontrola nezávadnosti potravin dále sjednocovat.

V praxi to podle zmíněného dokumentu má vypadat tak, že na všechny výrobky se budou vztahovat stejné regule a stejně přísné kontroly jejich dodržování.

Strategie bezpečnosti potravin pro období 2010 - 2013, jak se zpráva nazývá, počítá s tím, že se ještě víc prohloubí spolupráce mezi členy Unie. Přímo mezi sebou si budou informace vyměňovat příslušné kontrolní úřady.

V rámci Evropské unie, jejíž trh s potravinami je sjednocený a tudíž se jakékoliv jídlo či pití může dostat volně do jiné země, už funguje systém rychlé reakce. Díky včasnému varování má zabránit ohrožení zdraví spotřebitelů v jiných státech, pokud se někde objeví chyba. V roce 2008, ze kdy jsou dosud nejnovější údaje, byla díky systému z trhu v celé EU staženo dva tisíce druhů výrobků. V sousedním Německu muselo být v minulém roce z trhu úplně staženo celkem osm výrobků.

Jak je na tom Česko

V České republice má kontrolu kvality potravin na starosti Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Tato instituce je zároveň zodpovědná za spolupráci v rámci systému včasné kontroly Evropské unie.

Potravinářská inspekce plošně a namátkově kontroluje potraviny, ale také prověřuje stížnosti spotřebitelů. Mezi poslední patřily kontrola kvality balených vod (ukázalo se, že jsou v pořádku), nebo kontrola kvality burčáku (zjištěno několik případu ředění a dobarvování).

V roce 2009 muselo být z českého trhu staženo celkem šest potravin. Ve třech případech se jednalo o potravinové doplňky (na podporu erekce a pro sportovce), v jednom případě byla v čínských nudlích příliš vysoká hladina hliníku a dvakrát byly odhaleny zdraví škodlivé ořechy.

 

Právě se děje

Další zprávy