Sladidla mění vstřebávání cukru. Důsledky změn neznáme

jem
18. 12. 2009 20:30
Umělá sladidla ovlivní zpracování glukózy ve Vašem těle

New York - Umělá sladidla, která se používají například v nápojích typu lehké koly ovlivňují zpracovávání cukru, který po jejich konzumaci přijmeme. Naznačuje to alespoň poslední studie amerických vědců, o níž informovala agentura Reuters.

Doposud se předpokládalo, že potraviny s umělými sladidly neobsahují sacharidy, a proto nemají žádný vliv na to, jak tělo zpracovává glukózu.

Poslední poznatky ale naznačují, že umělá sladidla spouští v těle produkci hormonu GLP-1, který způsobuje, že se cítíme plní. Za účelem prozkoumání tohoto jevu na naše zdraví udělal lékařský tým z amerického Institutu pro léčbu diabetu a ledvinových onemocnění pokus na dvaadvaceti zdravých dobrovolnících běžné váhy.

Dobrovolníci byli podrobeni dvěma testům. Při prvním vypili nejdříve sodovku a poté slazený nápoj. Při druhém vypili před slazeným nápojem dietní kolu. Poté bylo sledováno, jak si jejich tělo poradí s přijatou glukózou.

Zvýšení hladiny glukózy bylo sice v obou případech stejné, ale poté, co byl cukr podán po umělém sladidlu, vykazovaly testy zvýšenou hladinu hormonu GLP-1. Lékaři však zatím nevědí, zda je to dobře, nebo špatně - tedy, jaké to má pro naše trávení, potažmo celé tělo důsledky.

 

Právě se děje

Další zprávy