Konec roku znamenal po 3 letech nárůst nezaměstnanosti

Ekonomika Ekonomika
2. 2. 2009 9:24
Nezaměstnanost v posledním čtvrletí loňska klesla meziročně o 0,5 procenta
Zaměstnanci tu mají desetiminutovou pauzu po každé druhé odpracované hodině.
Zaměstnanci tu mají desetiminutovou pauzu po každé druhé odpracované hodině. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Míra nezaměstnanosti v posledním čtvrtletí loňského roku klesla meziročně o půl procenta na 4,4 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti přechozímu čtvrtletí se zahrnutím sezónního očištění nicméně stoupla o desetinu procentního bodu.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá odlišnou metodiku, činila ve čtvrtém kvartálu míra nezaměstnanosti 5,4 procenta. ČSÚ používá metodiku Mezinárodní organizace práce (ILO).

Počet nezaměstnaných osob podle metodiky ILO se meziročně snížil o 22,1 tisíc lidí. Počet dlouhodobě nezaměstnaných se přitom snížil o 15,4 tisíc lidí.

Nejvíce nezaměstnaných je v Ústeckém kraji

Regionální míra nezaměstnanosti (15letých a starších) se pohybovala od dvou procent v Praze do 8,3 procenta v Ústeckém kraji.

Nízkou míru nezaměstnanosti mají trvale vysokoškoláci (1,7 %) a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (2,9 %).

Naopak vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (19,2 %) a průměrná je v početné skupině osob se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (4,3 %).

Celková zaměstnanost se zvýšila proti stejnému období roku 2007 o 66,2 tisíc osob. Proti minulým čtvrtletím jde o nižší meziroční přírůstek počtu osob s jediným nebo hlavním zaměstnáním.

Míra zaměstnanosti mužů se zvýšila o 0,3 procentního bodu na 75,8 procenta, míra zaměstnanosti žen vzrostla také o 0,3 procentního bodu na 57,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy