Předpověď OSN: práci letos ztratí až 51 milionů lidí

Tomáš Fránek
28. 1. 2009 15:32
Pro ekonomiku to bude nejhorší rok od druhé světové války
Ilustrační snímek z Londýna
Ilustrační snímek z Londýna | Foto: Reuters

Ženeva - Hospodářská recese ovládající stále víc států ve světě může podle Organizace spojených národů vést k tomu, že ve srovnání s koncem roku 2007 zanikne po celém světě až 51 milionů pracovních míst.

A rok 2009 bude největší výzvou pro světové ekonomiky od 2. světové války, uvedl Mezinárodní měnový fond ve své nejnovější předpovědi ve středu. Podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) je jen výše ztrát z toxických aktiv amerických bank 2,2 bilionů dolarů.

Světová míra nezaměstnanosti by se tak podle zprávy OSN citované agenturou Reuters zvýšila na 7,1 procenta z 5,7 procenta předloni.

Tři varianty

OSN má tři varianty vývoje. Podle nejoptimističtějších odhadů Mezinárodní organizace práce (ILO), která působí v rámci OSN, přijde o práci 18 milionů lidí, a míra nezaměstnanosti by tak činila 6,1 procenta.

Blogy na Aktuálně.cz

Ekonomové píšící o finanční krizi

Realističtější však je odhad, že práci proti konci roku 2007 ztratí 30 milionů lidí, což by znamenalo zvýšení nezaměstnanosti na 6,5 procenta. Koncem roku 2008 nezaměstnanost činila šest procent. Nejhorší scénář počítá se ztrátou 51 milionů pracovních míst.

Nejhůře krize na pracovním trhu podle OSN dopadne na rozvíjející se země. V čele žebříčku oblastí s mimořádně špatnými podmínkami na trhu práce jsou subsaharská Afrika a jižní Asie.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti na konci roku 2008 měly podle odhadů ILO severní Afrika (10,3 procenta) a Blízký východ (9,4 procenta). Nezaměstnanost ve střední a jihovýchodní Evropě a bývalých zemích Sovětského svazu činila loni 8,8 procenta. Nejlépe na tom byla východní Asie, kde nezaměstnanost činila pouze 3,8 procenta.

Státy musí pomoci

Podle ILO by mohly pomoci k tvorbě nových pracovních míst a udržení nízké nezaměstnanosti do doby oživení soukromého sektoru programy podporované vládou. Mezi ty patří výstavba a modernizace veřejné infrastruktury jako silnic, mostů, škol, nemocnic a veřejných budov, napsala agentura Reuters.

Mezinárodní organizace práce už loni v prosinci uvedla, že kvůli krizi bude dvacet milionů lidí bez práce. "Je třeba rychlé a koordinované akce vlád mnoha zemí, aby se alespoň zmírnila velká globální sociální krize, která se blíží," varoval generální ředitel ILO Juan Somavia.
Podle něj propouštění nejvíce postihne stavebnictví, automobilový průmysl, turistický ruch a bankovní sektor.

 

Právě se děje

Další zprávy