Česko ovládá nový jev. Čtyřdenní pracovní týden

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 1. 2009 6:15
Firmy vyhlašují kvůli krizi částečnou nezaměstnanost jako na běžícím páse

Brno - Až do loňského podzimu vypadala tahle možnost v Zákoníku práce spíš jako zajímavý detail. Nyní posuzují úřady práce v celé republice jednu žádost o vyhlášení částečné nezaměstnanosti za druhou.

Částečná nezaměstnanost se týká tisíců lidí v Česku, kteří mají kvůli krizi například jen čtyřdenní pracovní týden nebo jsou doma kvůli nucené odstávce. Za dobu, kdy pro ně zaměstnavatel nemá práci, pobírají jen 60 procent platu.

"Je to novinka posledních měsíců. Od podzimu jsme vyřídili žádosti deseti firem, které se týkají asi čtyř stovek lidí. Ale další zaměstnavatelé se chodí ptát nebo telefonují. V drtivé většině jde o firmy, které vyrábějí komponenty pro automobilový průmysl," potvrdila mluvčí chebského úřadu práce Marie Sýsová.

Lepší, než kdyby byli nezaměstnaní

Přestože úřad práce může odsouhlasit až rok trvající částečnou nezaměstnanost, většina podniků žádá o tříměsíční až pětiměsíční lhůtu.

"Nemáme důvod rozhodnout zamítavě. Je lepší, když firma nechá lidi jeden den v týdnu doma, než aby propouštěli," konstatovala mluvčí ostravského úřadu Svatava Baďurová.

Výrobu utlumují především firmy dodávající komponenty pro automobilový průmysl
Výrobu utlumují především firmy dodávající komponenty pro automobilový průmysl | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

V Ostravě už možnosti vyhlásit částečnou nezaměstnanost využilo sedmnáct firem navázaných na automobilový průmysl nebo strojírenství. Dotýká se přibližně 1 400 lidí v kraji, ale převážně v samotné Ostravě.

Ani tohle číslo však není konečné. O rozhodnutí žádají úřad práce pouze ty firmy, které nemají vlastní odbory. Pokud se s odboráři dohodnou, povolení úřadu už nepotřebují.

Žádostí je za měsíc víc než loni za celý rok

Podobná situace je i v ostatních částech České republiky. V Plzni například jen za první lednové týdny podaly návrh na rozhodnutí o částečné nezaměstnanosti čtyři firmy, další tři se k tomuto kroku chystají. Přitom od září do prosince vyřídil plzeňský úřad celkem pět žádostí.

"Z lednových návrhů už jsou tři vyřízeny kladně, dotknou se 493 lidí. V převážné většině firem jde o čtyřdenní pracovní týden," uvedl vedoucí kontrolního oddělení plzeňského úřadu práce Pavel Očkaj.

Některé společnosti už stihly podat několik návrhů za sebou. Poprvé totiž optimisticky žádaly například o pouhý měsíc. "Když se pak naděje na nárůst objednávek nenaplnily, žádaly znovu," dodala Baďurová.

Firma, která chce nechat nějakou dobu své lidi doma za 60 procent platu, musí úřadu přesvědčivě dokázat, že pro ně opravdu práci nemá. Zaměstnavatelé pak sestavují statistiky i analýzy výroby a poptávky, aby úředníky přesvědčili.

A ti jim většinou vyhoví. Uvědomují si, že pro zaměstnance je často výhodnější dočasně ukrojit pár tisíc z platu, než aby se ocitli ve statistikách nezaměstnaných.

 

Právě se děje

Další zprávy