Klíčová cesta pro Hyundai:Stát dostává drahé nabídky

Tomáš Fránek
2. 6. 2008 8:18
Tři tendry na přípravu silnice na Slovensko byly zrušeny
Nad dálnicí D8 se na 89. kilometru staví silnice 3. třídy.
Nad dálnicí D8 se na 89. kilometru staví silnice 3. třídy. | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Brno/Ostrava - Stát u výstavby silnice spojující sever Moravy a Slovensko narazil na vážný problém - nabídky firem na přípravu stavebního povolení a dokumentace pro tři, klíčové úseky silnice, byly předražené, stát na ně nemá peníze.

Jde o úsek silnice Třanovice-Nebory-Oldřichovice-Bystřice a tady spojnici mezi dvěma frekventovanými silnicemi - R48 a I/11 směřující na hranice ze Slovenskem.

Je to klíčová cesta především pro automobilku Hyundai, která chce letos zahájit výrobu ve své továrně v Nošovicích. Silnice na Slovensko je pro korejskou automobilku důležitá pro spojení s další korejskou společností Kia, která už vyrábí auta v Žilině.

STÁJ
STÁJ | Foto: Tomáš Netočný
Podívejte se:
Obrazem: Vesnice made in Hyundai. Korejci mění Beskydy

Výrazně drahé nabídky

Obě firmy mají část dodavatelů společných, při výrobě aut úzce spolupracují.

Stát nyní hledal firmy, které by na tři úseky silnice zpracovali dokumentaci pro stavební povolení a provedly projekční práce za účelem zajištění pravomocných stavebních povolení.

A jako předběžnou cenu stanovil pro všechny tři úseky 24 milionů korun. Nabídky ale byly výrazně vyšší, nepomohlo ani to, že výzva byla zveřejněna ve věstníku Evropské unie.

"Nejnižší nabídková cena nabídnutá uchazeči je výrazně vyšší, než předpokládaná cena veřejné zakázky. Zadavatel (Ředitelství silnic a dálnic) z tohoto důvodu nemůže pokračovat ve veřejné zakázce výběrem nejvhodnější nabídky pro nedostatek finančních prostředků potřebných k jejímu řádnému krytí," uvedli zástupci ředitelství v centrálním systému veřejných zakázek.

Stát tak bude muset hledat firmy znovu, to ale bude znamenat další zdržení.

Kraj i zástupci obcí už nyní označují situaci na této trase za kritickou, ta se ještě zhorší až Hyundai začne vyrábět.

V roce 2004 projelo hraničním přechodem v Mostech u Jablunkova sedmadevadesát tisíc kamionů směrem na Slovensko a přibližně stejný počet do České republiky, v loňském roce to bylo už více než 470 tisíc kamionů v každém směru.

Spor o obchvat a vlečku

Stát se zavázal celou silnici na Slovensko dokončit do roku 2012.

Problémy ale také provázejí i další dopravní stavby na severu Moravy. Soud tak nyní řeší výstavbu silničního obchvatu Frýdku Místku, spory se vedou také o železniční vlečku vedoucí z Nošovic.

Předražené nabídky firem už v poslední době zkomplikovaly výstavbu parkovacího domu v Liberci, oprava cest na pražských hřbitovech, výstavba studentského kampusu v Brně nebo provozování státního internetového portálu.

Problém řešil také Automotodrom v Brně. České firmy daly předražené nabídky, společnost se proto obrátila do zahraničí.

Zakázku nakonec získala a asfalt vyměnila firma z Německa. Automotodrom ušetřil miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy