Typický strom do Beskyd podle Hyundai: Čínský javor

Tomáš Fránek
14. 4. 2008 11:42
Sadové úpravy nošovické továrny se nelíbí ekologům
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Brno - Ekologové jsou ve sporu s automobilkou Hyundai - tentokrát nejde o výstavbu samotné továrny, ale o to, jak bude vypadat její okolí v podbeskydské krajině.

Vzhled továrny v Nošovicích včetně toho, kde budou vysázeny stromy a keře, totiž také upravuje v Česku ojedinělá deklarace, kterou podepsali jak ekologové, tak zástupci kraje, státu i samotné automobilky.

Jsou čínské javory původní?

A ekologové si nyní stěžují, že automobilka tuto nejméně problematickou část deklarace porušuje. Podle ekologů totiž korejská společnost nechce dodržet to, že v Nošovicích vysadí pouze stromy a keře, které jsou v tamní krajině bežné.

Podle analýzy Ekologického právního servisu chce Hyundai v Podbeskydí vysadit i geograficky nepůvodni druhy stromů a keřů, jako jsou například čínské javory, americké duby, červeně kvetoucí hlohy, červené lísky.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk přitom uvedl, že firma kvůli sadovým úpravám nakoupila přes 1600 stromů a více než pět tisíc keřů.

"Jedná se o rostlinné druhy, které jsou v této lokalitě doma a které jsou dokonale přizpůsobené místním klimatickým a půdním podmínkám: javory, jasany, olše, břízy a z ovocných stromů pak zejména třešně ptačí," uvedl Vaněk.

Podle jeho vyjádření bude zásadní úprava vstupního areálu automobilky uskutečněna až příští rok, součástí budou i vodní plochy ve tvaru loga společnosti Hyundai.

Ekologové: Upravte projekt

Podle ekologů automobilka při plánovaných sadových úpravách v mnoha bodech nerespektuje doporučení studie odborné firmy, které se zavázala dodržet proto, aby byl zásah továrny do podbeskydské krajiny co nepřijatelnější.

Hyundai tak má v rozporu s doporučeními vysazovat sad jižně od administrativní budovy, který má překračovat i na plochu parkoviště nebo alej stromů v trase polních cest od Nošovic.

Ekologové už proto požádali automobilku o úpravy projektu, automobilka zatím odpověď připravuje.

"Jak snadněji než kvalitním projektem sadových úprav by mohl Hyundai skutečně viditelně demonstrovat, že své motto 'ekologie na prvním místě' bere aspoň trochu vážně," uvedl právník programu Garde z Ekologického právního servisu Jiří Nezhyba.

Právě vliv na krajinu v Nošovicích byl jedním z důvodů proč s výstavbou automobilky nesouhlasila například Správa chráněné krajinné oblasti Beskydy.

 

Právě se děje

Další zprávy