Nepoučitelná Hyundai: Úřad opět šetří černou stavbu

Tomáš Fránek
4. 3. 2008 13:40
Za stavby načerno už automobilka zaplatila pokutu
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat!
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat! | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Automobilka Hyundai znovu v Nošovicích při výstavbě továrny porušuje zákon a staví v rozporu s vydanými stavebními povoleními.

Stavební úřad v Dobré už proto u osmi staveb zahájil řízení o jejich odstranění. Jde o výstavbu venkovního osvětlení, vodovodního potrubí nebo rozvodů zemního plynu.

Z moci úřední

"Obecní úřad Dobrá, stavební úřad, vás  informuje, že budou zahájena řízení z moci úřední o odstranění staveb prováděných v rozporu s rozhodnutím stavebního úřadu," uvedl v oznámení šéf stavebního úřadu Václav Kocich.

Nejde o první černé stavby v nošovickém areálu.

Už  v lednu 2008 musela automobilka za porušení zákona při stavbě továrny v Nošovicích zaplatit pokutu ve výši jednoho milionu korun. Další dvě pokuty jí hrozí.

"Stavební úřad vyměřil pokutu v maximální výši sazby s ohledem značný rozsah odchylek prováděné stavby od stavebního povolení," rozhodl úřad.

Za svůj postup se automobilka dočkala ostré kritiky.

"Hyundai porušil zákony již několikrát, je proto skutečně obtížné se domnívat, že jde o nějakou výjimku. Vidím to spíše jako určitý neblahý trend, kdy automobilka buduje svůj nošovický závod tak řečeno zákonům navzdory," uvedl právník programu GARDE Ekologického právního servisu  Jiří Nezhyba.

Výroba spěchá

Za postupem automobilky je podle ekologů s nejvyšší pravděpodobností spěch a snaha zahájit výrobu za každou cenu podle plánovaného harmonogramu.

"Stavební úřad by měl další rozjezd automobilky mimo rámec zákona přibrzdit. Je totiž povinen vyzvat Hyundai k bezodkladnému zastavení prací," uvedl Jiří Nezhyba

 

Právě se děje

Další zprávy