Kellner dobývá Čínu, má licenci na půjčování lidem

Tomáš Fránek
22. 2. 2010 17:55
Skupina PPF získala jako první zahraniční investor souhlas se založením firmy v čínském Tchienťinu
Foto: PPF

Praha - Miliardář Petr Kellner se svou společností PPF dobývá čínský trh se spotřebitelskými úvěry.

PPF totiž jako vůbec první zahraniční investor získala souhlas čínského státu se založením firmy na severu Číny v Tchienťinu, která bude nabízet úvěry lidem.

První zahraniční

"PPF obdržela souhlas čínského regulátora CBRC k založení nebankovní společnosti pro spotřebitelské úvěrování ve městě Tchienťin. Tento souhlas opravňuje skupinu PPF založit - v souladu s příslušným zákonem o spotřebitelském úvěrování přijatým v Číně v srpnu 2009 - první společnost spotřebitelského úvěrování, která bude plně vlastněna zahraničním investorem," uvedl mluvčí firmy Alexej Bechtin.

Region Tchienťin patří podle nařízení čínského státu mezi čtyři regiony, kde mohou firmy nabízejícím lidem úvěry fungovat. Jde o pilotní projekt, který má podle čínské vlády podpořit spotřebu domácností.

PPF do společnosti Home Credit Consumer Finance vloží kapitál asi 30 milionů eur.

Podpořit spotřebu

"Společnost bude poskytovat místním spotřebitelům širokou škálu úvěrových produktů pro financování zboží dlouhodobé spotřeby, ale také k financování vzdělání a cestování. Tchienťin je největší město se statutem zvláštní ekonomické zóny na severním pobřeží Číny s dynamicky se rozvíjejícím podnikatelským prostředím a rostoucím zájmem domácností o spotřební zboží," uvedl Bechtin.

PPF působí na čínském trhu od roku 2008.

Ve spolupráci s čínskými obchodníky 150 000 čínských klientům, a to prostřednictvím 1 800 prodejních míst založených u cca 800 maloobchodníků ve městech Šenčen, Kuangčou, Čengtu, stejně jako na dalších místech jihu a jihozápadu Číny.

 

Právě se děje

Další zprávy