Kellner a spol prodávají zlatý důl

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
4. 2. 2010 15:26
Kellner a jeho společníci prodali důl překvapivě výhodně

Moskva - Petr Kellner a jeho PPF mění v Rusku své záměry. Ruská těžební společnost, jejíž podíl drží skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, totiž oznámila, že prodá naleziště zlata Veduga.

Zlatý důl, jehož zásoby se odhadují na 2,8 milionů troyských uncí, koupí kyperská společnost Alfa Gold. Zaplatí více než padesát milionů dolarů, což odpovídá asi dvaceti dolarům za jednu unci.

Veduga je jedním z pěti nalezišť, kde licence vlastní od roku 2006 společný podnik Polymetalu a AngloGold se shodnými podíly. Projekt se však ukázal být ztrátovým, a tak se partneři rozhodli licence prodat za 100 milionů dolarů.

Těžba byla nerentabilní

Polymethal přitom nakupoval aktiva v ceně, která odpovídala jen čtrnácti dolarům za unci. "Prodej se navíc jeví zvláště výhodný se zřetelem na to, že Vedugu už předchozí majitelé považovali za nerentabilní projekt," napsal deník Kommersant  s odvoláním na zdroje z těžebního průmyslu.

Směrem, kam se Italsko-český holding Generali PPF nyní v Rusku vydá, je podle ČTK pojišťovnictví. I když Kellner s Ingosstrachem příliš neuspěl, uchází se o vstup do další velké ruské pojišťovny VSK.

Koupi pojišťovny zatím nikdo nepotvrdil 

Uvedl to dnes ruský hospodářský list Vedomosti s odvoláním na zdroje blízké posuzované transakci. Oficiální informace však k dispozici nejsou. Ruský antimonopolní úřad FAS však dosud žádnou žádost o nákup podílu ve VSK nedostal, Generali PPF se zdržela komentáře a majitel VSK otázky na prodej svých akcií nazval "provokací".

"Obecně platí, že Generali PPF má zájem o aktiva na ruském trhu, ale spekulace nekomentujeme," řekl mluvčí holdingu Richard Kapsa.

VSK (Vojenno-strachovaja kompanija) disponuje více než 600 pobočkami a stabilně patří mezi deset největších ruských pojišťoven. Firma původně vznikala v roce 1992 hlavně kvůli pojišťování vojáků a tyto pojistky v současnosti podle odhadu konkurence tvoří přibližně 35 procent jejího portfolia. Expert Pavel Samijev odhadl hodnotu VSK na 26,5 miliardy rublů (asi 16,6 miliardy Kč).


 

 

Právě se děje

Další zprávy