Karetní asociace povolily Čechům vybírat v obchodech

sti
9. 8. 2007 14:45
Výběr hotovosti u obchodníků mají povoleny karty VISA i MasterCard
Foto: Česká spořitelna

Praha - Výběr hotovosti u obchodníka při nákupu by měl být v Česku lépe dostupný. Karetní asociace Visa Europe a MasterCard totiž povolily platebním kartám se svým logem cash back. Visa představila službu s názvem Visa cash back a MasterCard "purchase with cashback", umožňující výběr hotovosti přímo na pokladnách v obchodech.

Výběr by měl být alternativou k výběru přes bankomat. Pro obchodníky zase možnost, jak snížit objem hotovosti v pokladnách.

Konkrétnější VISA

Služba Visa cash back je dostupná pouze pro karty Visa vydané v České republice. Držitelé karty s logem Visa nebo Visa Electron při placení pokladní oznámí, že si přejí využít služby Visa cash back, načež obdrží hotovost až do výše 1 500 korun.

Výběr hotovosti je však u obchodníků většinou podmíněn nákupem za určitou sumu peněz. V Česku zatím platí limit minimálně 300 korun.

V další prodejně už cashback fungoval. Následující fotky ukazují nákup krok za krokem.
V další prodejně už cashback fungoval. Následující fotky ukazují nákup krok za krokem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Vzhledem k vysokému ohlasu, jehož se službě dostalo na jiných trzích, doufáme, že si čeští držitelé karet službu Visa cash back oblíbí a začnou ji velmi rychle využívat," říká Jana Lvová, Area Manager, Visa Europe pro Českou republiku. 

První bankou, která službu Visa cash back v České republice uvedla, byla Česká spořitelna letos v červenci.Služba je nyní nabízena ve dvaceti menších řetězcích a obchodech. Banka však nabízí i cash back s MasterCard pro její elektronické a embosované karty.

Česká spořitelna chce nabdnout službu nejen svým klientům, ale i držitelům karet jiných bank, ovšem pokud to jejich banky umožní. Klienti České spořitelny platí za transakci čtyři koruny.

Foto: Aktuálně.cz
Více o financích najdete TADY - Rady a tipy, kalkulačky

Obchodníky, kteří tuto službu nabízejí, lze snadno identifikovat podle samolepky. Službu se chystají v průběhu roku zavést i další české banky.

Ve světe běžná věc

Ve Velké Británii se služba využívá již přes patnáct let a těší se velké popularitě mezi držiteli karet Visa. Každá čtvrtá transakce provedená v supermarketu debetní kartou Visa obsahuje cash back.

V roce 2005 bylo uskutečněno celkem 148 milionů transakcí služby cash back: což představuje zvýšení o 23 procent oproti roku 2003, kdy bylo těchto transakcí uskutečněno 120 milionů.

Průměrná výše částky vybírané u obchodníků byla v roce 2006 24 liber (asi 35 euro). Ve Spojených státech je průměrná vybíraná částka u obchodníků 20 dolarů (16 euro), přičemž z bankomatů se vybírá průměrná částka 69 dolarů (55 euro).

A ještě účtenku....
A ještě účtenku.... | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V Polsku je služba nabízena v supermarketech, multimediálních obchodech a na čerpacích stanicích.

V září 2006 spustila společnost Visa Europe službu v Itálii a Polsku, v červnu 2007 pak v Irsku. V Řecku bude služba zavedena počátkem roku 2008.

Společnost Visa Europe rovněž aktivně vyjednává podmínky zavedení této služby v řadě jiných zemí, například na Slovensku. Mimo Evropu je služba cash back dostupná ve Spojených státech, Austrálii, Singapuru a Jihoafrické republice. 

 

Právě se děje

Další zprávy