J&T banka: Zisk obdobný jako před rokem

Ekonomika Ekonomika
26. 3. 2010 14:07
Dividendy ani letos banka vyplácet nebude

Praha - Na úrovni roku 2008 zůstal v loňském roce zisk J&T Banky. Dosáhl 234 milionů korun, což je v porovnání s rokem 2008 o 5 mil. Kč více. Provozní zisk ovšem meziročně vzrostl o více než 23 % a překročil 591 mil. CZK.

Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě

Za výrazným zvýšením provozního zisku je zejména růst čistých úrokových výnosů. Zlepšující se marže úvěrových obchodů plně nahradila celkový pokles objemu poskytnutých úvěrů, který dosáhl v meziročním srovnání čtyř miliard.

Bance podle tiskové zprávy dále rostl objem klientských vkladů, na kterém se významně podílel také vstup banky do nového segmentu v Čechách a na Slovensku. Nová nabídka atraktivně úročených termínovaných vkladů již od 500 tisíc Kč během úvodních měsíců prodeje přilákala více než 2 tisíce nových klientů.

"Nový produkt zatím plní naše očekávání, máme zájem postupně nabízet přímou cestou také další investiční a vkladové produkty a věříme, že řada zájemců se rozhodne využít také naše služby privátního bankovnictví," řekl Štěpán Ašer, generální ředitel banky.

Čistý zisk před zdaněním je jen mírně vyšší než v předchozím roce, neboť konečný výsledek podle sdělení banky ovlivnila tvorba opravných položek k úvěrovému portfoliu. Banka vytvořila opravné položky za více než 250 milionů Kč. "Výsledná tvorba opravných položek je vyšší, než jsme na začátku roku plánovali, ale pokračující útlum v sektorech, které financujeme, si vyžádal své. Skutečnost, že se nám i v nepříznivém makroekomickém prostředí podařilo udržet zisk na úrovni předchozího roku, tak považujeme za velký úspěch," řekl Štěpán Ašer.

Banka ani v tomto roce nepoužije zisk na výplatu dividend, ale využije ho na kapitálové posilnění.

J&T BANKA, a. s., se strategicky zaměřuje na klienty a obchody vyžadující výraznou míru individuálního přístupu. V současnosti mezi bankovní domy J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, švýcarská banka J&T Bank (Switzerland) Ltd., ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank & Trust Corporation se sídlem na Barbadosu.

 

Právě se děje

Další zprávy