EU řeší energie, ale jen neurčitě

Adam Junek
8. 3. 2006 13:30
Brusel - Společný postup při zajišťování zdrojů energie, smlouva s Ruskem nebo větší liberalizace trhů.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU. | Foto: Aktuálně.cz

To jsou léky Evropské komise na závislost zemí Evropské unie na dovozu ropy a plynu. Dnes strategii představil eurokomisař pro energetiku Adris Piebalgs společně s šéfem komise Josém Barrosem poté, co komise schválila "energetickou" zelenou knihu, tedy jakéhosi průvodce jak určitého cíle dosáhnout.

V současnosti zajišťuje Unie asi padesát procent svých potřeb energie vlastními silami. Jenže během dalších 25 let vzroste podíl dovozu až na 80 procent.

"Jsme v novém energetickém století. Poptávka roste, zásoby se tenčí a globální ovzduší se mění. Evropa si nemůže dále dovolit 25 různých nekoordinovaných energetických politik," obhajuje společný postup v energetické politice Barroso.

Investice i přes bilion

To bude podle dvacetistránkového dokumentu komise vyžadovat v příštích dvaceti letech investice například do infrastruktury okolo 1,2 bilionu eur.

Zelená kniha byla zveřejněna oficiálně až nyní, ale už má své kritiky.

"Je velmi plytká. Nevěnuje se řadě otázek, chybí jí vize a jde cestou nicnedělání," tvrdí na stránkách International Herald Tribune europoslanec Claude Turmes z výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

Vladimir Putin byl minulý týden v Praze, Evropská komise by s ním ráda uzavřela novou smlouvu o spolupráci
Vladimir Putin byl minulý týden v Praze, Evropská komise by s ním ráda uzavřela novou smlouvu o spolupráci | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Co tedy úředníci komise dnes představí? V zásadě zpráva obsahuje tři body.

Možná smlouva s Ruskem

Stanovit si přesnou politiku, se kterou bude Unie přistupovat k dodávkám plynu. Komise uvažuje o stavbě plyno- a ropovodů, případně přístavišť, kde by bylo možno v severní Africe či u Kaspického moře nakládat zkapalněný plyn.

Diverzifikace zdrojů je přitom hlavním heslem celé koncepce. K tomu komise ale podle informací ČTK hodlá navrhnout, aby komise vyjednala úmluvu s Ruskem. Ta má zajistit bezpečnost pro obě strany.

Zpráva pak kritizuje stále dost uzavřené trhy jednotlivých zemí, na nichž vládne často jen několik málo dominantních firem. Zároveň volá po "opravdu jednotném energetickém trhu". Chce, aby byl každý jarní summit Unie věnován formulaci či revizi energetické politiky.

O ochranářských praktikách například Francie nebo Španělska z poslední doby se komise opatrně raději nezmiňuje.

Třetím bodem jsou obnovitelné zdroje energie. I zde jsou však formulace vágní a v zásadě nic nového evropskému zaměření na tyto zdroje nepřinášejí.

Krize pohrozila

"Jak chtějí dosáhnout opravdu jednotného trhu, když ponechávají regulaci na úrovni států. To nebude nikdy fungovat," tvrdí Turmes.

K revizi energetické politiky vyzvali komisi již vloni v listopadu představitelé členských států na neformálním summitu v anglickém Hampton Courtu.

Jaká je potřeba zbavit se závislosti na dominantním zdroji dovozu energetických surovin, ukázal lednový spor Ruska s Ukrajinou, kdy hrozilo, že ruská ropa do Evropy nedoteče.

 

Právě se děje

Další zprávy