Janota: Nejsme Řecko, ale na euro zatím zapomeňte

Zdeněk John
19. 1. 2010 16:33
Ministr financí vysvětloval v Bruselu, proč Česko váhá s reformami
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Ministr financí Eduard Janota v Bruselu přiznal, že místo eura v roce 2015 se Česko bez zásadních reforem dočká potíží na finančních trzích.

Zatím nám nehrozí, že bychom byli bez prostředků na penze, platy, investice, uvedl Janota a odmítl tak výklady některých analytiků, podle nichž Česko může čelit v příštích letech státnímu bankrotu.

"Česká republika v této situaci není. Nicméně kdybychom pokračovali v deficitech okolo pěti, šesti procent, stačí kdybychom pokračovali takto dva, tři roky, tak kredibilita České republiky na finančních trzích bude vyloženě negativně ovlivněna," citovala agentura ČTK Janotu.

Až teprve po volbách však podle Janoty bude možné hovořit o skutečných reformách - do té doby nevidí pro ně žádný prostor.

Česká vláda plánuje brzy předat EU svůj konvergenční program, v němž nastiňuje plány na přijetí eura.

Miinistr upozornil, píše ČTK, že i kdyby nyní nebyla krize, při nastavení české legislativy nelze sestavit lepší rozpočet. Poznamenal také, že proti některým jiným zemím EU, které se také potýkají s nadměrnými deficity, je Česko v jiné situaci. Na rozdíl o nich totiž neposkytlo balíčky finanční injekce zasaženému finančnímu sektoru.

Problémy ČR ale nejsou takové, jaké má nyní Řecko, podotkl ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy