Důkaz z elektroměrů. Ekonomika se pomalu probouzí

Karel Toman
17. 1. 2010 23:30
Oživení je zatím jen křehké, varují čísla o vývoji průmyslu a nezaměstnanosti
Foto: Jan Langer

Praha - Spotřeba elektřiny v Česku podle odhadů společnosti ČEZ v prosinci poprvé za čtrnáct měsíců meziročně vzrostla. A to i po očištění o klimatické vlivy a počet pracovních dnů.

Tento fakt je silným argumentem pro tvrzení, že český průmysl přece jen procitá z kómatu, do něhož ho dostala ekonomická krize.

Není to důkaz jediný. Minulý měsíc výrazně rostl také prodej aut a vývoz. "Zdá se, že exportní průmysl má to nejhorší za sebou, slabé stopy oživení v ekonomice jsou," potvrzuje ekonom Raiffeisen Bank Pavel Mertlík.

Oživení potvrzuje i nedávná analýza vývoje české ekonomiky ve třetím čtvrtletí roku 2009 z dílny ministerstva průmyslu, podle níž se v tu dobu zastavil i propad stavebnictví.

Mertlík ale zároveň varuje, že s rostoucí nezaměstnaností budou lidé několik dalších měsíců utrácet stále méně. Tím se naopak do ještě větších potíží než dnes dostanou firmy ze služeb a maloobchodu.

Útlum trval čtrnáct měsíců

"Podle našich odhadů byl prosinec po čtrnáctiměsíčním poklesu první měsíc, kdy registrujeme nárůst," sdělil pro Aktuálně.cz mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Na prosincový nárůst spotřeby energie jako první upozornila agentura Bloomberg. "Možná jde již opravdu o dobrou zprávu, že je krize na ústupu," dodal Kříž.

Výrobce a dodavatel elektřiny ČEZ má přehled o spotřebě vždy o trochu dopředu před Energetickým regulačním úřadem, který zveřejnil teprve statistiky za listopad. Ty ještě dlouhodobý meziroční pokles spotřeby nedokazují.

Podle ČEZu naopak celková spotřeba v prosinci vzrostla o tři procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dní pak o 1,5 procenta. Největší nárůst byl přitom právě u velkoodběratelů, tedy v průmyslu.

Zatímco ještě vloni v dubnu spotřeba sektoru meziročně klesla o více než 15 procent, v posledním měsíci loňského roku vzrostla o čtyři procenta, a to hlavně kvůli malým firmám.

Křehké oživení

Oživení ale zůstává křehké. Loňský prosinec se totiž srovnává s tím předloňským, kdy už spotřeba poklesla. "Stále je to pod spotřebou před krizí," upozorňuje Kříž.

Přesto nejde o ojedinělý příznak oživení hospodářství.

"Prosincový prodej aut šel meziročně výrazně nahoru, byla to data opravdu vysoká," upozorňuje ekonom Pavel Mertlík. "Jde přitom o plošnou záležitost, nahoru šly všechny značky, přestože tam nebyly žádné výrazné pobídky."

"Za listopad šel poměrně výrazně nahoru také export. Hodnoty jsou stále výrazně nižší než v období konjunktury, ale třeba za průmysl jsou odhadovaná listopadová data kolem 15 procent pod vrcholem konjunktury, zatímco dno bylo kolem 23 procent pod vrcholem," vysvětluje Mertlík.

"Pokles ekonomické výkonnosti se zastavil ve druhém čtvrtletí roku 2009. Čtvrtletí třetí už potvrdilo návrat na vzestupnou dráhu, když hrubý domácí produkt vzrostl oproti předchozímu kvartálu o 0,8 procenta," sdělil mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský. 

Spotřeba elektřiny je poměrně spolehlivý indikátor stavu hospodářství. Déle než rok trvající meziroční pokles spotřeby energie v Číně je například důvodem, proč někteří analytici zpochybňují oficiální data o růstu tamního hospodářství. 

 

Právě se děje

Další zprávy