Investoři do Ostravy, vznikne 1700 míst

ČTK
23. 1. 2006 13:57
Ostrava - Do Vědecko-technologického parku v Ostravě (VTPO) asi letos vstoupí dvě zahraniční firmy, jež v zóně investují více než miliardu korun.

Během několika let by měly oba podniky v kraji, kde je druhá nejvyšší míra nezaměstnanosti v zemi, vytvořit kolem 1700 pracovních míst. Jeden projekt se týká vývoje počítačů a informačních technologií, druhý je směřován do automobilového průmyslu. Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel VTPO Jaromír Dudek. Jména investorů neuvedl.

"První investice se týká vývoje hardwarových a softwarových řešení na velmi vysoké úrovni, například čipů. Za projektem stojí významné firmy v oblasti softwaru a hardwaru, které chtějí v Ostravě vytvořit podhoubí vývojových týmů," upřesnil Dudek. Vstup investora by podle něj pro VTPO znamenal "postup z české ligy do Ligy mistrů".

O investici za přibližně 750 milionů korun, jež zahrnuje mimo jiné výstavbu tří nových hal v areálu VTPO, by se mělo rozhodnout ještě v prvním čtvrtletí. "Součástí je i vybudování speciální laboratoře za několik milionů korun ve Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO), která hraje v záměrech společnosti velmi důležitou roli," řekl Dudek. Projekt by mohl zaměstnat kolem 1300 většinou vysoce kvalifikovaných lidí.

Druhou investici zvažuje americká firma, která chce ve VTPO zřídit vývojové prototypové a zkušební centrum pro automobilový průmysl. Počítá se s investicemi kolem 300 milionů korun, v této částce ale ještě není vnitřní vybavení prostor technologiemi. "Podle plánu by měl projekt dát do roku 2010 práci čtyřem stovkám techniků a 50 servisním pracovníkům," uvedl Dudek.

Podle Dudka žádná z investic nijak nesouvisí s případným vstupem automobilky Hyundai na severní Moravu. Ta by mohla kraji přinést kolem 3000 pracovních míst, dalších asi 10.000 nových míst by podle odhadů odborníků mohlo vzniknout v dodavatelských firmách.

V Ostravě bylo na konci loňského roku téměř 24.500 nezaměstnaných, míra nezaměstnanosti dosáhla 14,8 procenta. Ve VTPO firmy na konci loňského roku zcela zaplnily všechny nabízené prostory. Rozebrána jsou i místa v nové budově, jež bude otevřena na jaře. Dnes ve firmách v areálu VTPO pracuje 400 lidí, do pěti let by jich mělo být kolem 2500. Areál není klasickou výrobní průmyslovou zónou, snaží se dávat příležitost firmám, jež řeší nestandardní problémy prostřednictvím inovativních myšlenek.

Mezi společnostmi, které v parku podnikají, jsou například Siemens Kolejová vozidla, česko-španělská firma Ingelectric, finský TietEnator či americký výrobce laboratorního vybavení a přístrojů Roper Industry. Většina zaměstnanců jsou absolventi VŠB-TUO, v jejímž sousedství park vyrostl.

Akciovou společnost Vědecko-technologický park Ostrava založily v roce 1997 VŠB-TUO, Ostravská univerzita, Slezská univerzita v Opavě, město Ostrava a Agentura pro regionální rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy