Ocelářský gigant hodlá opět propouštět

ČTK, ven
15. 1. 2006 13:18
Ostrava   - Největší domácí ocelářská firma Mittal Steel Ostrava hodlá letos opět propouštět. Firmu možná opustí 700 lidí.

Firma plánuje vysoké odstupné. "Není vyloučeno, že firma zopakuje svou kampaň dobrovolných odchodů s nadstandardním odstupným z konce roku 2004," uvedl mluvčí firmy Ondřej Hampl. Tehdy z podniku na vlastní žádost odešlo přes 1700 lidí.

V říjnu 2004 vedení tehdejší Ispat Nová huť oznámilo, že těm zaměstnancům, kteří sami podají výpověď, podnik vyplatí až pětadvacetinásobek průměrného platu. Při tehdejším průměru 23.000 korun to činilo v průměru 575.000 korun hrubého. Huť mezi zaměstnance rozdělila asi 900 milionů korun. O odchody byl tak velký zájem, že se uskutečnily ve dvou vlnách. Část výpovědí firma zamítla, aby mohla fungovat bez problémů.

Není jisté, kolik lidí odejde

Mittal Steel Ostrava (MSO) nyní zaměstnává téměř 8900 lidí. Mezi zaměstnanci huti se mluví o tom, že letos odejde 700 lidí. Podle Hampla ale zatím o ničem takovém nebylo rozhodnuto.

"Na konkrétní čísla je zatím ještě brzy a vše je dosud ve fázi jednání a plánování. Souběžně s tím dochází také k rozpracovávání metod, které bychom v tomto případě mohli použít," uvedl Hampl.

Důvodem případného propouštění by podle něj byla snaha zvýšit konkurenceschopnost firmy. Indická ocelářská společnost LNM Holdings, dnes Mittal Steel Holdings, kupovala před třemi lety státní Novou huť s více než 11.000 zaměstnanci. V privatizační smlouvě se vlastník zavázal, že do konce roku 2005 nesníží stavy pod 8862 lidí.

Hromadné odchody z Mittalu se vždy promítly do nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. "Dohromady za ty dva předchozí roky se propouštění projevilo v evidenci příchodem necelé tisícovky uchazečů. Ještě koncem loňského roku přicházeli lidé, kteří odešli z Mittalu s odstupným rovnou na nemocenskou," uvedla mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

Letošní propouštění v ocelářské firmě by ale podle ní díky pokračujícímu růstu hospodářství v regionu nemuselo mít tak dramatický dopad na zaměstnanost. V Ostravě je nyní bez práce více než 24.000 lidí, což znamená míru nezaměstnanosti 14,8 procenta. V celé zemi je přitom průměr 8,9 procenta.

Důvody propouštění - fúze i útlum kapacit slíbený Bruselu

Bývalá Nová huť letos fúzuje se svou dceřinou firmou Vysoké pece Ostrava (VPO), která má sama asi 980 lidí. VPO loni na podzim se také rozdávaly "zlaté padáky", z podniku odešlo 170 zaměstnanců. Propouštění podle něj může souviset se slučováním s VPO i s útlumem kapacit, k nimž se v minulých letech Česká republika zavázala v Bruselu. Mittal Steel Ostrava tak musí do začátku roku 2007 podle Laskovského omezit kapacitu svých válcovacích tratí.  

 

Právě se děje

Další zprávy