Inflace je na letošním minimu: 4,4 procenta

Ekonomika Ekonomika
8. 12. 2008 9:24
Obchodní bilance skončila ve schodku ve výši 4 miliardy korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Růst spotřebitelských cen oproti loňskému roku výrazně zpomalil, mezi říjnem a listopadem jejich hladina dokonce o 0,5 procenta poklesla, nejvíce od října 2006.

Snížení jde podle Českého statistického úřadu na vrub především vývoje cen v oblasti dopravy, u potravin a nealkoholických nápojů. Pokles odráží hlavně rekordní pád cen pohonných hmot, které se v listopadu propadly o 9,2 procenta na nejnižší úroveň od února 2007 u Naturalu 95 a za posledních 18 měsíců u motorové nafty. V sektoru služeb bylo snížení méně patrné - o 0,1 procenta oproti 0,8 procenta u zboží.

Jejich pokles částečně vyvažoval růst cen cigaret a dalších tabákových výrobků o 0,9 procenta a tržního nájemného ve stejné výši.

Meziroční růst v listopadu dosáhl 4,4 procenta, tedy o 1,6 procentního bodu méně než v říjnu a nejméně od října 2007. Z hlediska posledních dvanácti měsíců byl rovněž nejpodstatnější pokles cen v potravinářství a dopravě, opačným směrem na jejich vývoj tlačily ceny bydlení.

Nájemné podražilo celkem o 15,1 procenta, v regulovaných nájmech byl nárůst vyšší o 22,2 procenta oproti 4 procentům v tržních nájmech. Nejvýrazněji stoupla cena zemního plynu, o celých 33,9 procenta.

ČNB v prosinci stáhne sazby opět dolů, tvrdí analytici

"Je pravděpodobné, že Česká národní banka bude od počátku roku 2009 podstřelovat tříprocentní inflační cíl, přičemž inflace může většinu roku snadno strávit pod úrovní dvou procent," odhaduje Michal Brožka z Ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

Podle Brožka pro ČNB dnes zveřejněné číslo potvrzuje, že s úrokovými sazbami může pokračovat směle dál dolů, a to již na zasedání v polovině prosince. Čekáme alespoň 25bodové snížení hlavní repo sazby na úroveň 2,50 procenta."

Obchodní bilance experty nepříjemně překvapila

Statistici rovněž zveřejnili údaje o zahraničním obchodu, z nichž vyplývá pokles dovozu i vývozu. Zatímco export se v běžných cenách propadl o 10,7 procenta, import zvolňoval mírněji, o 5,9 procenta. Obchodní bilance pak skončila ve schodku 4 miliardy korun, tedy s výsledkem o 12,1 miliardy horším oproti loňskému roku.

„Čísla o stavu vývozu bohužel jen potvrzují nepříznivé zprávy, které od firem v poslední době slýcháme. Kromě poklesu počtu zakázek se firmy musí potýkat ještě se zvyšováním cen energií a nevyzpytatelným eurem. Pro některé z podniků je takový koktejl nad jejich síly," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

"V příštím roce očekáváme přebytek pod úrovní 50 miliard. Obchodní bilance zůstane přebytku  zásluhou nošovické automobilky a těch českých exportérů, kteří se stačili přeorientovat na stále rostoucí ekonomiky z asijského kontinentu. Také dovoz bude klesat," předpovídá situaci analytička Raiffaisenbank Helena Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy