V Maďarsku krize srazila ceny. K radosti sousedů

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
11. 11. 2008 13:23
Země je v krizi. Snižují se ceny a klesá poptávka
Maďarská inflace klesá. Je nejníž za dva roky.
Maďarská inflace klesá. Je nejníž za dva roky. | Foto: Reuters

Budapešť - Vážné problémy maďarské ekonomiky pokračují. Klesají ceny, poptávka i inflace.

Říjen byl třetím měsíce v řadě, kdy se v Maďarsku snižovaly ceny pro spotřebitele. Roční míra inflace v Maďarsku tak klesla na 5,1 procenta, což je nejméně za dva roky.

Z nízkých cen v Maďarsku se ale radují lidé ze sousedních zemí. Slováci tak jezdí do země kupovat nejenom potraviny a spotřební zboží, ale také ve velkém nakupují domy.

A na to reagují i maďarští obchodníci. Imre Csesnik, provozovatel obchodu s potravinami ve vesnici Hidasnémeti, začal zájemcům nabízet také realitní služby. "Téměř každý den se objeví deset či patnáct lidí, kteří hledají domy. Dřív nebo později se prodá všechno, co je ještě na prodej," řekl České televizi podnikatel.

Naposledy byla inflace tak nízko v srpnu 2006. Ekonomové navíc počítají, že pokles přijde také v listopadu.

"Data potvrzují, že inflace je rozhodně na cestě dolů," potvrdila agentuře Reuters analytička společnosti CIB Mariann Tripponová.

"Vzhledem k hospodářskému poklesu na našich klíčových trzích a vzhledem k poklesu cen komodit se zřejmě sníží dovážená inflace, výhledu ale svědčí i předpokládaný pokles domácí poptávky," dodala.

Maďarsko se ocitlo v předchozích týdnech ve vážných finančních problémech a dokonce muselo požádat o finanční pomoc Mezinárodní měnový fond. Ten spolu se Světovou bankou a Evropskou unií nakonec poskytl maďarské ekonomice celkem 25,1 miliardy dolarů (476 miliard korun).

Krizi neodvrátila ani snaha centrální banky, která koncem října zvýšila základní úrokovou sazbu o 3 procenta na 11,5 procenta, aby zachránila forint. Investory tím nepřesvědčila. 

 

Právě se děje

Další zprávy