Hrozba padla, vláda urovnala arbitráž o 26 miliard

Red EKO
10. 7. 2008 17:14
Kalousek se domluvil s žalujícím Mittalem

Praha - Česko nebude platit miliardy ocelářské společnosti ArcelorMittal.

"V noci z 9. na 10. července podepsali ministr financí Miroslav Kalousek a viceprezident společnosti Sudhir Maheshwari společné Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a společností ArcelorMittal," informoval mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Z dokumentu vyplývá, že firma stáhne žaloby na Česko. Celkem požadovala 26 miliard korun.

Stát naopak firmě odprodá jedenáctiprocentní podíl, který drží ve společnosti ArcelorMittal Ostrava. Inkasuje za něj 6,8 miliardy korun, tedy částku, která podle Jakoba přesahuje znalecký posudek Ernst & Young. ArcelorMittal teď má v největších českých hutích podíl téměř 72 procent.

Memorandum ještě musí schválit kabinet Mirka Topolánka. "Ministr financí toto memorandum neprodleně předloží vládě ČR ke schválení," doplnil mluvčí.

Firma žalovala Česko za to, že byla vyloučena z privatizace vítkovických železáren. Ty dnes patří ruské společnosti Evraz. Arbitráž se táhla od roku 2005, loni v listopadu byla pozastavena a obě strany pracovaly na dohodě.

Stát už v březnu u rozhodčího soudu v Paříži vyhrál jiný spor. V tom ArcelorMittal požadoval po Česku náhradu 5,8 miliardy korun za 14 procent akcií Nové Huti, dnešního ArcelorMittal Ostrava, které nezískal.

Stejnou sumu chtěla po státu i společnost Petrcíle, ta prohrála v lednu. Stát jí ale musel akcie ostravských hutí odprodat za 850 milionů korun.

Čtěte dále:
Česko vyhrálo spor s ArcelorMittal. Ušetří 11 miliard
Petrcíle miliardy nedostanou. Akcie získá Kellner
Ekologové zažalovali ostravský Mittal. Za zplodiny
Samaddar nastupuje do čela ostravského Mittalu

 

Právě se děje

Další zprávy